Tradisjon tro har politiet vært rundt på skolene for å snakke med russen. Denne gangen var det litt annerledes. Politiet kom bevæpnet.

Leder i Tromsø Sosialistisk ungdom, Simon Pettersen, var en av dem som opplevde dette.

- Nå er jo vi imot bevæpningen av politiet generelt, men dette var drøyt.

Han sier vi på tenke på hvilke signaler dette sender.

- Det er et dødelig verktøy. Det er ekkelt å se det i et trygt og avslappet miljø som på skolen, sier han.

Ironisk

Det han synes var ekstra spesielt var å se bevæpnet politi snakke om forsiktighet rundt vanngevær.

- De sa vi måtte være obs med vanngevær sånn at de ikke så ekte ut. Det kunne skremme folk.

Feil signal

Dette fikk fylkesleder for Sosialistisk ungdom, Stian Rokstad, til å reagere sterkt.

- Dette sender feil signal til russen, og er uheldig for ungdommen.

Han mener dette er noe som ikke hører hjemme i Norge.

- Vi lever i et trygt og moderne samfunn. At politiet møter opp på skoler med våpen på seg skaper ikke en bedre relasjon, folk føler seg mer utrygge.

Hevet trusselbilde

Politimester Ole B. Sæverud sier til iTromsø at det er en grunn til at politiet nå er bevæpnet. Det har som kjent sin bakgrunn i et hevet trusselbilde og politimesteren sier at rammene for våpenbruk er gitt av Politidirektoratet.

- Vi prøver selvfølgelig å gjennomføre bevæpningen så skånsomt som mulig og prøver å ha en dialog der det passer seg. I tillegg vurderer vi situasjonen fra gang til gang, sier Sæverud.

Han mener imidlertid at det ikke foreligger noen dobbeltmoral at bevæpnet politi skal advare mot lekevåpen som ser ekte ut.

- Når vi får inn meldinger eller observerer folk med våpen som ser ekte ut på et offentlig sted må vi behandle det som et ekte våpen. Det kan føre til et ubehagelig møte med politiet, både for russ og andre med vannpistoler som ser ekte ut, sier politimesteren.

Ifølge Sæverud forekommer dette jevnlig, men ikke ofte. Han understreker at Troms politidistrikt ikke har mottatt noen klager på den generelle bevæpningen.

- Jeg hadde gjerne sett at de som klager kan ta dette opp med oss direkte slik at vi kan gå inn i en dialog, avslutter Sæverud.