Byrådslederkandidat Kristin Røymo har listet opp ti punkter for hvordan man kan avhjelpe boligkrisen i byen. Hun vil bygge høyere og tettere, der det er gunstig å gjøre det, hun vil ha en egen boligbyråd og ikke minst – kommunale tomter må tas i bruk for å tilrettelegge for mer bygging av boliger.

– Tromsø kommune har areal nok til å komme ordentlig i gang. Selv om det ikke er hele løsningen, så vil en del av disse arealene vil kunne benyttes til boligbygging. Kommunen må hjelpe til. Markedet alene klarer ikke å fikse dette, selv om vi må ha et profesjonelt leiemarked med både ideelle og kommersielle aktører, sier Røymo.

Høy terskel

Hun fikk med seg saken i iTromsø lørdag (iTromsø Pluss) der det blant annet kom fram at tromsøfolk i snitt forventer at deres neste bolig vil koste 4,7 millioner kroner. Røymo er klar på at med dagens boligpriser, både på utleie og ved kjøp, er det mange som faller utenfor.

– Det kan være eneforsørgere, unge uten egenkapital og andre grupper som ikke kommer inn på boligmarkedet fordi terskelen er for høy. Derfor vil vi bygge 400 kommunale utleieboliger de neste fire årene, sier Røymo.

Hun viser til et kart over alle områdene som er i kommunal eie i dag. Og det er ikke mangel på blå felter. Bare på Tromsøya er det mange kvadratkilometer med kommunale tomter, men alt er ikke egnet til boligbygging.

– Nei, det er viktig å understreke. Det er mye parker og grøntdrag inni dette. Men vi vil identifisere hvor vi kan bygge høyt – for eksempel på toppen av Tromsøya – og vi skal vite hvor vi kan fortette. En boligbyråd vil ha i sin portefølje både infrastruktur med hensyn til veier men også å sørge for at det nye boligområder er tilknyttet skoler og barnehager, sier Røymo.

Flott område

Ett av områdene Kristin Røymo og Tromsø Ap har sett seg ut er nord for bruhodet på Kvaløya.

– Her er det et flott område som kunne vært egnet for boligbygging, ja. Det samme gjelder Tønsvika og området Kjoselvdalen. Der er det planer om skytebane, men kanskje må det revurderes.

Skulle det bli kommunal boligbygging på Kvaløya, så er byrådslederkandidaten klar på at det medfører et kraftig fokus på å få bygd Kvaløyforbindelsen.

– Der må vi sette inn et ordentlig trøkk, ja. Der er jeg helt enig med dem som har tatt til orde for full fart i det prosjektet. Med Kvaløyforbindelsen på plass vil det løse seg for blant annet dette området, sier Aps gruppeleder i kommunestyret.