Terje Traavik, partiets andrekandidat, er klar for eventuelle forhandlinger etter valget.

– Hvis vi bruker scenarioet at vi kommer på vippen så er vi klar for sonderinger og forhandlinger, sier Traavik.

Og flere av kravene kan bli utfordrende å få gjennom slik de står nå. Blant annet skal «ingen veiutbygging som motarbeider moderne, miljøvennlig byutvikling» bygges, og «Håkøyaalternativet for ny Kvaløyforbindelse skal skrinlegges (...)».

Ingen ultimatum

– Dette er ikke ultimatum for oss, men saker det er viktig for oss å få gjennomslag for. Ordlyden må ikke nødvendigvis være den samme, men vi skal ha en skriftlig avtale med målbare og ambisiøse mål for et miljøvennlig Tromsø, sier Traavik.

Videre på listen skriver Miljøpartiet De Grønne at «Klima, energi og miljøplanen må revideres med konkrete tiltak som innfrir en 50 prosent nedgang av klimautslipp innen 2030. Hver Tromsø-innbygger skal ikke produsere mer enn tre tonn CO2 ved dette tidspunktet».

– Dette er faktisk ikke spesielt kontroversielt. Mange andre kommuner har slike mål, sier Traavik.

Ikke Frp

Partiet mener å være blokkuavhengig og dermed skal de kunne samarbeide med både den borgerlige og den rødgrønne siden. Men det er ett unntak.

– Vi vil aldri kunne inngå en formell avtale med Frp, eller en koalisjon som inkluderer Frp, slår Traavik fast.

Byråd

Miljøpartiet De Grønne er i utgangspunktet motstandere av parlamentarismen i Tromsø, men inn i byrådet vil de likevel.

– En byrådsposisjon vil være en del av forhandlingsgrunnlaget, men hvis vi føler at det er for lite å hente der så kan vi stille som støtteparti i kommunestyre fra sak til sak, og i enkeltsaker kan vi også støtte en borgerlig koalisjon med Frp. Men når det er snakk om posisjoner så gir det selvsagt mest innflytelse å være innenfor enn å sitte utenfor å kikke inn, sier Traavik.