Forestillingen Nordting er en blanding av politisk retorikk, musikk, dans og en stor dose humor. Forestillingene bygger på politiske foredrag om nordnorsk historie og aktuelle politiske saker i Nord-Norge.

– Jeg merker at publikum interesserer seg for teater der man tar opp viktige saker. Vi får nok av fiksjon og fjas på Netflix, som man ikke trenger å gå på teater for å oppleve, sier Amund Sjølie Sveen.

Nordnorske kampsaker

Sveen, Liv Hanne Haugen og Erik Stifjell gir i «Nordting» sin analyse av dagsaktuelle temaer.

– Ambisjonen er å flytte våre forestillinger om hva som er mulig og hva som er riktig i samfunnet politisk, sier Sveen.

Under forestillingene skal det fokuseres på ressursfordelingssaker i nord, og på forskjellene innad i Nord-Norge.

– Hvem eier fisken, hvem skal eie oljen, hvem skal tjene penger på ressursene, går pengene ut av landsdelen eller blir de her, spør Amund Sveen.

– Det er også interessant å se på forskjellene innad i Nord-Norge. Det er personer som er søkkrike i Nord-Norge, det er ikke bare søringene som er de stygge ulvene, legger han til.

Hva er Nordting?

«Nordting» er en folkeforsamling for nord, som tar opp viktige politiske saker fra Nord-Norge. De har vært innom Harstad, Hammerfest og Kirkenes, før de nå har kommet til Tromsø.

– Det hele begynte med en invitasjon fra festspillene i Nord-Norge, der de inviterte meg til å lage en åpningsforestilling for deres 150-års jubileum. Resultatet ble et ting, altså Nordtinget, sier Sveen.

På Hålogaland Teater blir det 11 forestillinger fra premièren på onsdag 23. mars til 29. april. Forestillingene settes opp i prøvesalen, og det vil være en ny innleder med for hver forestilling.

Innlederne er Roger Ingebrigtsen på premièredagen og Anne Husebekk på avslutningsforestillingen, i tillegg til ni andre personer som skal være med på å prege hver sin forestilling.

Uforutsigbare forestillinger

Forestillingene er ferskvare og vil endre karakter hver gang. Hver kveld preges av nye aktuelle temaer og musikalske gjester.

– Forestillingen er en fin blanding av abstrakte musikalske uttrykk, med sterke meninger. Samtidig som det er kritisk og relevant for dagens Nord-Norge, sier Inger Buresund teatersjef på Hålogaland Teater.

«Nordting» fyller tinget med aktuelle saker fra der de er. På Hålogaland Teater vil forestillingene blant annet handle om teaterets historie og posisjon i byen.

– Det er supert å ikke vite alt som kommer. Et møte med publikum blir forskjellig fra gang til gang, men dette blir ekstra forskjellig med at innholdet også forandrer seg, sier teatersjefen.

HT-samarbeid

Teatersjefen på Hålogaland Teater oppdaget «Nordting» på festspillene i Nord-Norge i 2014. Helt siden hun ble teatersjef har hun ønsket å få dem til HT.

– Det er vanskelig å drive kunstnerisk virksomhet uten politisk påvirkning i vår tid. Det er viktig at vi tar stilling til politiske saker og verdier på teaterscenen, påpeker Buresund.