Fest og alkohol er nok to ganske vanlige komponenter på det som for mange er årets største festkveld, men har du barn til stede oppfordrer Ragnhild Kaski deg til å tenke over alkoholinntaket.

– Selv om du ikke føler deg påvirket av alkoholen legger barna fort merke til at noe er annerledes. Det kan gjøre dem både redde og utrygge, forklarer Kaski, generalsekretær i Av-og-til, til iTromsø.

Rådet hennes er å begrense seg til maks to enheter alkohol, i tillegg til å planlegge litt før den store kvelden.

PLANLEGG: Kaski sier at en maksgrense på to enheter vil være lurt om du skal feire med barn, og at de voksne bør snakke sammen om alkoholinntaket før den store kvelden. Foto: Scanpix

– Skal du ha over folk som også har barn kan det være lurt å snakke om alkoholinntaket på forhånd. Da får dere avklart eventuelle misforståelser, slik at alle er klar over hvor mye som er greit å drikke, sier hun.

Kjøp alkoholfritt

Ragnhild Kaski oppfordrer også alle som skal ha gjester til å kjøpe inn drikke uten alkohol, slik at det blir lettere å bytte ut alkoholen med noe annet godt i glasset.

– Nyttårsaften kan i seg selv oppleves som litt skummel for de minste. Det er raketter, smell og kan oppleves litt kaotisk. Hvis de voksne i tillegg skåler og skråler og oppfører seg annerledes, kan det bli en vond kveld for barna, advarer Kaski og understreker hvorfor det vil være viktig med et alkoholfritt alternativ.

Ingen god kombinasjon

Kaski understreker også hvor dårlig kombinasjonen med alkohol og fyrverkeri er.

– Det er nok selvsagt for de fleste, men det er allikevel viktig å understreke at raketter og alkohol ikke går hånd i hånd. Når du drikker alkohol svekker du risikoforståelsen, koordinasjonen og reaksjonsevnen din, og du risikerer å skade deg selv eller andre hvis du skal skyte opp raketter, sier hun.

Hun drar også fram en undersøkelse utført av Av-og-til i perioden fra januar til mars 2022. Der fikk litt i overkant av 2500 personer spørsmålet om hva de synes om alkoholinntaket på nyttårsaften.

– 60 prosent i Troms og Finnmark mener at det drikkes for mye på nyttår. Derfor er det viktig å ha et bevist forhold til hvor grensa går, spesielt med tanke på barna.