En lærerstilling koster rundt 3.000 kroner dagen, inklusive arbeidsgiveravgift og sosialutgifter på 35 prosent. Det viser beregninger TV2 har gjort.

Tallene bekreftes av kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS).

Torsdag ble streiken trappet opp ytterligere, og i Tromsø er nå 345 lærere i streik. Ganger man det med 3.000, får man en innsparing på 1.035.000 kroner dagen.

165 av de 435 lærerne jobber imidlertid på videregående skoler i Tromsø, noe som betyr at Troms og Finnmark fylkeskommune sparer 495.000 kroner dagen, mens Tromsø kommune sparer 540.000 kroner.

– Vi har rundt 175 lærere i streik i kommunen, så det tallet høres riktig ut – alt etter hvordan man regnes på det, sier Stig Tore Johnsen, kommunedirektør i Tromsø kommune.

Må beslutte hva pengene skal brukes til

At kommunen må ut med mindre penger under streiken, ser han ikke på som et pluss.

– Vi ønsker at streiken avsluttes så fort som mulig, og at vi får våre flinke lærere tilbake på skolen. Det er virkelig noe vi ønsker, sier han.

Ifølge kommunedirektøren er det uavklart hvordan de «innsparte» midlene skal brukes.

– Hva de sparte lønnskostnadene skal gå til, må det gjøres en politisk avgjørelse på. Får vi et mindreforbruk på slutten av året, så må det besluttes hvordan det skal brukes, sier han.

Vil videreføre og utvide gratistilbudene

Kommunen startet denne uken en rekke gratis aktivitetstilbud for streikerammede elever i barne- og ungdomsskolen. Blant annet med gratis kinovisninger, bading på Tromsøbadet og middag og fotball i Storelvahallen, der kommunen tar regningen.

– Planen var i første omgang å gjennomføre det denne uken, men vi skal ta et møte på det i morgen. Vi er innstilt på å fortsette med tilbudene og kanskje utvide dem så lenge streiken pågår. Det er ikke i nærheten et skoletilbud, men det er noe jeg tror hjelper med å aktivisere de som er rammet, sier Johnsen.