Nå står Kirsti Bergstø (41), SVs nåværende nestleder, igjen som den eneste aktuelle lederkandidaten foran SV-landsmøtet i mars.

SV-leder Audun Lysbakken varslet i november at han ikke tar gjenvalg og går av på vårens landsmøte.

Kari Elisabeth Kaski opplyser i en Facebook-melding mandag ettermiddag at hun nettopp har informert partiets valgkomité om «at jeg dessverre ikke kan stille meg til disposisjon til ledelsen i SV denne gang.»

«Jeg vet dette vil skuffe veldig mange. Og det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. Men jeg har kommet frem til at det er det riktige valget for meg i den situasjonen jeg og min familie er i nå», skriver hun.

Fristen er ute

SVs partiorganisasjon hadde frist til 20. desember med å komme med sine innspill til valgkomiteen.

To uker tidligere gikk Kaski, i et intervju i VG, ut og advarte partiet mot lederstrid – men la til at hun håpet at «valgkomiteen har nok ører ut mot partiorganisasjonen til å forstå hvor flertallet ligger».

Et premiss for at Kaski eventuelt skulle stille opp som lederkandidat, var at det ikke ble noen åpen kampvotering om ledervervet på SV-landsmøtet.

9. desember sa Kirsti Bergstø til NRK at hun stilte seg til disposisjon som lederkandidat.

ENESTE KANDIDAT: Kirsti Bergstø sa før jul at hun står til disposisjon som ny SV-leder. Foto: Mattis Sandblad / VG

Fem mot tre

Innen fristen 20. desember hadde fem fylkeslag og Sosialistisk ungdom (SU) pekt på Kaski, mens tre ønsket Bergstø. Fire fylker klarte ikke å bestemme seg.

Og nå står Bergstø alene igjen som lederkandidat.

«Det har tatt tid å komme fram til denne beslutningen. Jeg har vært åpen om den vanskelige livssituasjonen jeg er i. Jeg er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, og jeg har måttet gi det rom», skriver Kari Elisabeth Kaski på Facebook.

Hun legger til at beslutningen har vært veldig vanskelig, og tatt tid «fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder».

«Det er en enorm tillitserklæring, og mange har tilbudt seg å stille opp for meg og partiet. Det er jeg svært takknemlig for. Jeg ser også på det som en klar støtte til det partiet mange av oss vil videreutvikle. Et bredt, inkluderende, solidarisk, utadvendt, ambisiøst rødt og grønt folkeparti. Som får ned forskjellene og kutter klimagassutslippene. Som evner å nyorientere seg. Som bygger på tillit, lytter og slipper til nye og gamle medlemmer», skriver Kaski.

Vil ha flere kandidater

Bergstø sier til VG at hun har stor forståelse og respekt for Kaskis beslutning, men hun vil gjerne ha flere kandidater på banen.

– Jeg har hele veien ment at det er positivt om det er flere kandidater og mener fremdeles det. Så er det både opp til valgkomiteen og partiorganisasjonen å ta den debatten, sier Bergstø til VG.

I slutten av november sa den andre nestlederen i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, at han neppe ville stille som lederkandidat.

Han skriver i et innlegg på Facebook at han kjenner seg godt igjen i Kaskis begrunnelse for ikke å stille - og sier at han ikke har endret mening.

– Dette påvirker selvsagt ikke min beslutning, skriver Fylkesnes i en tekstmelding til VG.

NESTLEDERE: Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Siste frist: landsmøtet

Valgkomiteens leder, Pål Julius Skogholt, bekrefter at Bergstø foreløpig er eneste kandidat.

– De to som har vært aktuelle, er begge sterke lederkandidater, og jeg tenker at det hadde vært fint om partiet hadde to å velge mellom. Men på den annen side tror jeg at partiet blir uansett fornøyd med den innstillingen vi vil legge fram, sier Skogholt til VG.

Fristen for partiorganisasjonen for å komme med innspill til ledervalget, var 20. desember i fjor - og valgkomiteen skal ha sitt første møte torsdag 5.januar.

Men det betyr ikke at ledervalget nå er endelig avgjort, presiserer han:

– Den siste formelle fristen for å melde seg på, er jo når strek settes for lederdiskusjonen på landsmøtet, sier Skogholt.

GIR SEG: Audun Lysbakken varslet før jul at han ikke tar gjenvalg som partileder på landsmøtet i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Takker Kaski

SV-leder Audun Lysbakken vil ikke kommentere valget av ny leder, men tror Kaskis beslutning vil bli møtt med forståelse.

– Jeg setter veldig stor pris på Kari Elisabeth, og ser fram til hennes fortsatte innsats for SV på Stortinget. Jeg er helt sikker på at hennes beslutning vil bli møtt med respekt og forståelse i partiet, uansett syn på lederspørsmålet, skriver han i en tekstmelding til VG.

– Alle spørsmål om ledervalget må gå til valgkomiteen, jeg har tidligere gjort det klart at jeg ikke kommenterer eller tar stilling til valget av ny leder.