Døgnvillfestivalen 2. september 2010. Gry-Anette Klausen hadde tatt med seg over 600 hjemmesydde luer til salgs, luer hun tidligere kun hadde gitt til venner og familie. Da festivalen var over, var alle luene solgt. Nå har ”G-Anettes Lille Luefabrikk” skiftet navn til ”Luefabrikken g-Anette.com” og denne uken er det fireårsjubileum for luene.

Les også: "Gründerbedrift på lag med sinte fugler"

– Etter Døgnvill sa jeg opp jobben min som avdelingsleder for utenlandsavdelingen på Bring og begynte å sy på fulltid. Det har jeg gjort siden, sier Klausen.

Barnslige motiver

Men det startet i det små før festivalen. Det var nemlig en sjåfør hos Bring som fikk en av Gry-Anettes fargerike luer. En blå med pingviner. Denne hadde han på seg mens han leverte varer, noe som resulterte i at etterspørselen ble større.

Les også: "Vil ha flere lokale bedrifter på nett"

– Jeg har alltid likt å sy og lage ting, og det barnslige motivet var jo egentlig ment å være til ungene mine. Likevel viste det seg at voksne likte det også og etter at sjåføren hadde vist luen fram fikk jeg bestillinger på gullapper. Da skjønte jeg at det kunne være et marked for dette.

Egentlig hadde Klausen tenkt å sy luer, mens hun ventet på å få seg en ”ordentlig” jobb senere.

– Etter Døgnvill sydde jeg alt selv fram til april. Så ansatte jeg Ilza Dravniece, og senere hennes mor som syerske. Så nå er vi tre stykker som jobber for luefabrikken på fulltid, hvor de står for mesteparten av syingen og jeg det administrative.

Egne mønstre

Luene lages ved at Klausen mottar ferdigtrykte stoffer hos diverse. Stoffene bestiller hun fra hele verden etter hvilket motiv hun ønsker, og så langt er det ingen ensfargede i sortimentet. I år har hun også fått lisens til å produsere Angry Birds-luer av det finske selskapet Rovio som står bak spillet.

Les også: "Fordoblet inntektene"

– Nå skal vi også begynne å designe våre egne mønstre og vi har også tenkt på å kanskje selge luene via andre butikker, sier Klausen.

I fjor omsatte luefabrikken for 2,4 millioner kroner og hvor mange luer Klausen har solgt i løpet av de fire årene er hun ganske så usikker på.

– Jeg klarer ikke helt å tenke på det, men det er veldig mange.