– Ved bruk av megler har man en mellommann som er en nøytral person. Når man skal selge en bolig har man nemlig opplysningsplikt og da er det greit å ha en megler som har oversikt over hva som har blitt sagt og gjort i prosessen, forklarer daglig leder og megler i Eiendomsmegler 1 Nord-Norge, Wenche Odden Kvamme.

Strenge krav

Hun mener det er flere grunner til å benytte seg av megler.

– Det er en grunn til at meglere nå må være utdannet og ha den rette kompetansen for å utøve yrket. Det er blant annet ganske strenge krav til hva man må hente inn av dokumentasjon i forbindelse med et boligsalg, noe som er en omfattende jobb, påpeker megleren.

Ifølge Kvamme er det også en fordel med megler når det kommer til annonseringen.

– Vi når ut til flere enn det en privatperson gjør, påpeker hun.

Samlet sett er Kvamme dermed ikke i tvil om hva som vil være det beste valget.

– Jeg tenker at det er risikosport å skulle selge på egen hånd. Det å bruke megler er en fordel for alle parter.

– Begge måtene har sine fordeler.

- Fullt mulig

Regiondirektøren i Forbrukerrådet mener det er fullt mulig å droppe megler ved boligsalg. Dette er noe hun selv har gjort seg erfaringer med.

– Generelt vil jeg si at det går helt fint å selge boligen sin selv, men man må belage seg på at det går med en del tid. Til gjengjeld kan du spare mye penger, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch.

Hun har selv erfaring med å gjøre jobben på egen hånd.

– For 30 år siden solgte de aller fleste boligen sin selv, noe som i all hovedsak gikk bra. Personlig har jeg både solgt bolig helt privat og via megler. Begge måtene har sine fordeler, mener regiondirektøren.

Skal man gjøre jobben selv, er imidlertid Falch opptatt av at folk må være klar over at man likevel bør hente inn hjelp til deler av prosessen.

– Setter du av en del tid og gjør en grundig jobb, er dette fullt mulig, men selve oppgjøret bør du bruke en megler eller en advokat til, påpeker hun.

REGIONDIREKTØR: Helene Falch i Forbrukerrådet. Foto: Ronald Johansen