VERDENSTEATERET: I år er det 15 år siden Barnefilmklubben i Tromsø ble etablert. Siden da har utallige barn i alderen 3 til 12 år latt seg fascinere av filmens verden i landets eldste kinosal; med både kommersielle storfilmer og smale kunstneriske filmer håndplukket for å passe barn. Noel Larsen (5) har vært medlem i mange år allerede og var selvsagt på plass i kinosalen til årets sesongåpning for å se filmen ”De tøffeste gutta”.

– Jeg ser faktisk litt på film hver dag, og jeg liker spennende filmer der ninjaer slåss sammen. Noen ganger ser jeg også på morsomme filmer, som for eksempel ”Smurfene”, sier femåringen.

Lavterskel familietilbud

Mamma Emma Myllykangas synes at det er koselig å dra på kino med sønnen Noel. Filmprogrammet er variert, og konseptet er både sosialt og rimelig. Hver lørdag klokken 12 er kinovisning.

SE HØSTENS PROGRAM HER

– Vi betaler 200 kroner i halvåret og da får barna se ulike filmer hver lørdag. Foreldre og besteforeldre får gratis inngang, og det er en fin aktivitet å gjøre sammen, sier hun.

Bursdagsfeiring

Sesongåpningen sammenfalt også med filmklubbens 15-års jubileum. De om lag 50 fremmøtte fikk dermed også bursdagskake til kinovisningen. Avtroppet leder Hilde Lange sier at barnefamilier i dag har mange aktiviteter i helga, men at det er få aktiviteter som passer for barn i 3–5 årsalderen.

– Vi ønsker å være et tilbud til de minste. Her er takhøyden stor, blir man lei av å sitte i setet så er det lov å løpe litt rundt og gå når man vil. Det er ingen som hysjer på barna om de snakker litt underveis. Vi er ofte barnas første møte med kinoverdenen, og det skal være en god opplevelse for de små, sier Lange.

Vil ha flere med

Driften av barnefilmklubben som per i dag teller 80 medlemmer, drives av frivillige foreldre. Styremedlem Elin Vinje Jenssen sier at de er på jakt etter å rekruttere nye engasjerte filmforeldre.

– Ideelt leter vi etter voksne som har barn i barnehagealder, slik at både de og barna kan ha glede av barnefilmklubben i mange år. Mine barn har vokst opp med barnefilmklubben, de har sovet formiddagsluren i kinosetet og lært seg å sette pris på film. Nå er de så store at de ikke vil ha mor med på kino lenger, så vi trenger nye krefter inn, sier Vinje Jenssen.

foto
LEDERE: Avtroppet leder Hilde Lange (til venstre) og nylig valgt styreleder Marion Røst Heimlund er glade for at barnas filmklubb fortsatt er populært for store og små: - Vi ønsker å fortsatt være et tilbud for filmglade familier, spesielt viktig er det å favne om de aller minste, sier de. Foto: Trond Tomassen.
foto
KINOGLEDE: Mange barn tar med seg foreldre og besteforeldre for å se film hver lørdag. Hele høstens program er nå sluppet. Foto: Trond Tomassen.
foto
UNGE KREMMERE: Felix (6) og Benjamin Jennerwein (8) har vært medlemmer i filmklubben i mange år. De hadde ansvaret med å selge kinogodteri sist lørdag og gleder seg til å se mye god film i helgene fremover. Foto: Trond Tomassen.