– Vi er halvveis, og vi får nye henvendelser hver dag, sier kommunedirektør Stig Tore Johnsen til iTromsø.

Kommunen får henvendelser fra alt fra privatpersoner som har et soverom ledig, til hoteller og utleieselskaper.

Det er omtrent 140 personer som har henvendt seg til kommunen fram til nå.

– Det vi har fått inn av tilbud tilsvarer omtrent 250 senger. Vi er halvveis, sier Johnsen.

Tromsø kommune har meldt til staten at kommunen kan ta imot 550 flyktninger i år. Tallet er et resultat av en beregning der statens signal om å ta imot 3. 000 ukrainske flyktninger er delt på Tromsøs andel av landets innbyggere, omtrent 1,5 prosent.

Avhenger av hvem som kommer

Det er imidlertid ikke noe én-til-én forhold mellom hvor mange senger kommunen har tilgjengelig, og hvor mange de i praksis har kapasitet til. For det første har ikke kommunen rukket å kvalitetssikre at alle bostedene folk har meldt inn, faktisk er aktuelle. For det andre kommer det an på hvem flyktningene som kommer, er.

– Spørsmålet er om boligene passer til gruppa som kommer. Hvis det er en stor barnefamilie, så må de plasseres sammen. Det har veldig stor betydning for kapasiteten, sier Johnsen.

I motsetning til under Syria-krisen, så venter ikke kommunen at det skal komme mange enslige. De forventer tvert imot mødre og barn.

– Dette vil kreve mer av barnehage- og skolesektoren. Vi vil forsøke å få barna ut i en skolehverdag og fritidsaktiviteter så fort som mulig, sier Johnsen.

Sliter mest med å ta imot pleietrengende

Kommunen er forberedt på at de som kommer tvil være traumatiserte av krigen, og vil trenge både psykisk og fysisk helsehjelp.

Tromsøs toppsjef er åpen om at det som kommunen vil slite mest med, er om det kommer mange hjelpetrengende eldre.

– Kommer det mange med stort pleiebehov, så vet vi helt ærlig at det vil bli svært krevende. Vi har allerede utfordringer i denne sektoren, sier Johnsen.

– Hva gjør dere i så tilfelle?

– Da må vi appellere til en større kriseforståelse i kommunen, der vi kobler på Røde Kors og UNN, svarer kommunedirektøren.

Trygg på å nå målet

Johnsen melder om stor pågang, og er imponert over hvordan folk stiller opp.

– Vi får nye henvendelser hver dag. Jeg er trygg på at vi skal komme i mål, sier Johnsen.