Under årets kommunevalg var antall stemmeberettigede 55.956 i Tromsø. Tirsdag formiddag ligger antall opptelte stemmer på 31.505 og fremmøteprosenten er dermed 56,7 prosent.

Valgansvarlig i Tromsø kommune, Marlene Uvsløkk, mener antall stemmer totalt vil ligge på omtrent samme nivå som i 2011 da totalt 33.743 stemmer ble avgitt i de 26 valgkretsene.

– Antall forhåndsstemmer ligger på rundt 10.000 og er omtrent det samme som i 2011. Nå holder vi på med opptellingen av de siste stemmene – det er stemmer utenfor kretsene og det er over 2.000 av dem. Når de er talt opp, ser det ut til at vi vil havne på rundt 33.000 stemmer slik som ved forrige valg, sier Uvsløkk.

LES ALT OM VALGET HER!

Lik oppslutning som i 2007

Oppslutningen ser likevel ut til å bli omkring åtte prosentpoeng lavere enn for fire år siden, og er nå tilbake på samme nivå som under kommunevalget i 2007, hvor 57 prosent av velgerne stemte.

Valgforsker ved UiT, Tord Willumsen, peker på at valgdeltakelsen i enkeltkommuner kan gjøre hopp.

– Av og til kan været på valgdagen ha betydning for oppslutningen. Det kan også åpningstidene for valglokalene, antall valgdager og avstand til valglokalet. Kommunestørrelse har også mye å si. Når din stemme er én av 50.000 i Tromsø føler du kanskje ikke at den teller like mye som i en kommune hvor bare 2.000 kan stemme.

Hva som er årsaken til nedgangen i oppslutningen i Tromsø er ifølge Willumsen vanskelig å svare på før valgresultatene er ferdig analysert i løpet av de neste par dagene.

Les også: Slik ble valgresultatet i Tromsø

Usikkerhet eller protest

– Det er ikke så lett å gjette. Det kan være at velgerne er lei av krangling blant politikerne, eller at Arbeiderpartiet snur i "markasaken", og at velgerne da blir hjemme på valgdagen. Usikkerhet eller protest er viktige forklaringer her, mener han.

Andre årsaker kan være at flere er fornøyde eller ikke mener det er så stor forskjell på partiene, legger valgforskeren til.

– Etter 22. juli gikk valgdeltakelsen over hele landet opp. Det kan ha sammenheng med at flere av ofrene sto på stand og fortalte om det de hadde opplevd. Høyre hadde også en stemmemagnet i Jens Johan Hjort det året, sier Willumsen om kommunevalget i 2011, som endte med en oppslutning på 64,8 prosent i Tromsø.

Les også: Se hvordan folk stemte i ditt nærområde

Til sammenligning var oppslutningen ved stortingsvalget for to år siden 75,9 prosent.

– Valgdeltakelsen under stortingsvalget har alltid vært større enn under kommunevalget. Folk stemmer mer fordi det oppleves viktigere. Det kan ha sammenheng med at Stortinget bestemmer hvilke lover vi skal følge og hvilke skatter vi skal betale.

– Ikke alarmerende lavt

På landsbasis ligger årets oppslutning ved kommunevalget på 59,7 prosent, ifølge Willumsen. Det er 0,2 prosent lavere enn ved forrige kommunevalg.

– Det er ikke alarmerende lavt, mener valgforskeren som viser til at valgdeltakelsen på nasjonalt nivå var 59,9 prosent i 2011.

– Årets oppslutning må vi 20 år tilbake i tid for å finne tilsvarende, sier Willumsen.

Les også: Dette avgjorde årets valgkamp

Faller utenfor

Tidligere har oppslutningen vært 57,5 prosent (2007), 55,6 prosent (2003), 56,8 prosent (1999), 59,7 prosent i 1995.

– Sammenlignet med 70-tallet er oppslutningen ved årets valg lavt, men ikke sammenlignet med de siste 20 årene.

Andre land har langt lavere valgdeltakelse, legger han til.

– Valgdeltakelsen bekymrer meg egentlig ikke. Det som bekymrer meg er når grupper faller systematisk utenfor. Det er visse innvandringsgrupper som har veldig lav valgdeltakelse. Og generelt stemmer de med lav utdanning og lav inntekt mindre enn de som har høy utdanning og inntekt, sier Willumsen.