Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) hadde 53.333 besøkende under årets festival som ble avsluttet i helga. Etter en økning med 3.000 siden i fjor kan festivalen skilte med å være Norges største.

Fortid i TIFF

– Jeg har alltid ment at vi har vært størst fordi vi har det største filmprogrammet av alle landets filmfestivaler. Det har alltid vært en vennligsinnet krangel mellom BIFF og TIFF om hvem som er størst. Nå har vi både størst besøk og program, sier BIFF-sjef Tor Fosse.

– De har slått oss med 20 flere billetter, kommenterer TIFF-sjef Martha Otte.

Før Fosse ble festivalsjef i Bergen var han programsjef for TIFF. På spørsmål om hvordan det føles å slå sin gamle arbeidsgiver, svarer han:

– Det er bare artig det.

– Tør du å komme til TIFF etter dette?

– Jeg kan ikke fordi jeg skal til Sundance Film Festival som går samtidig. Det er viktig å være der fordi jeg henter en del dokumentarfilmer der, sier Tor Fosse.

Snart størst igjen

TIFF-sjef Martha Otte er ikke veldig overrasket over at konkurrenten i Bergen nå er større, og viser til at det tross alt bor 250.000 mennesker der, mot Tromsøs 70.000.

– BIFF har brukt 14 år på dette. De har i tillegg åtte dagers festival mot våre syv dager. Det skulle bare mangle at de ikke klarte det. Kanskje vi heller skal gå over til å kalle oss Norges beste filmfestival, sier Otte med et smil.

Men allerede om vel et par måneder kan Tromsø-festivalen igjen være størst, når TIFF 2014 går av stabelen fra 13. til 19. januar.

– Vi har store planer og satser på ny publikumsvekst. Vi har et knallbra program på vei. Konkurranse gjør bare at vi må skjerpe oss. Vi har et stort uutnyttet kinokapasitet som vi må jobbe for å utnytte bedre og fylle.

P.S. Martha Otte kan friste med en TIFF-markering allerede neste fredag.

– Da skal vi ha kick off hvor vi kommer med saftige nyheter om TIFF 2014.

Martha Otte