Ved Vervarslinga for Nord-Norge fredag morgen er vakthavende meteorolog Gunnar Noer i full gang med å analysere prognosene for dagen, helga og ukene som kommer.

Til iTromsø forteller han at det, som nok mange har merket, blir en vindfull dag.

– Det vil blåse godt. Vi har varslet liten til full storm, med 27–38 meter i sekundet på utsatte steder. Fra og med i ettermiddag vil det minke, men veldig gradvis. Vi har sendt ut varsel om svært kraftige vindkast fra morgenen og fram til klokken 16.00, og varsel om kraftige vindkast helt fram til midnatt, sier Noer.

foto
BUDBRINGEREN: Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge sier at det bare er å ruste seg mer ruskevær i dagene fremover. Foto: Privat

Meteorologen er usikker på om det vil komme noe nedbør i løpet av dagen.

– Det kan bli litt, men da mest på indre strøk. Her ved kysten kan det blir litt lett drivsnø siden det er en del løssnø i terrenget, men i høyden kan det nok bli kraftigere snøfokk. Jeg ser at noen fjelloverganger er stengt allerede, sier han.

Temperaturen fredag vil ligge på rundt seks kuldegrader, men på grunn av vinden vil det føles som minus 18.

– Og det kan være temperatur nok til å skape utfordringer for en skarve tromsøværing, kommenterer Noer og ler.

Vinden vil skape trøbbel for trafikken.

– Det er trafikale utfordringer generelt over hele fjøla, med høy vindstyrke, og vanskelige kjøreforhold med høye snøskavler og snøfokk, sier Kristin Storrø ved vegtrafikksentralen.

Hun forteller at verken Sandnessundbrua eller Tromsøbrua er stengt, men at det kan endres på kort varsel.

– Pr. nå er bruene ikke stengt, men det er indikert høye vindverdier, så slik været er meldt nå kan det bli fare for korte stengninger, sier Storrø.

Klokken 09.20 var det registrert vind med 13,5 meter per sekund i kastene på Sandnessundbrua.

foto
STERK VIND: Her ser vi at det fyker ved havneterminalen på Prostneset fredag formiddag. Foto: Ronald Johansen

Ising på båter og skip

På grunn av vinden og kulden, har Vervarslinga sendt ut farevarsel for moderat ising på skip og båter.

«Rask nok isvekst kan føre til at en liten båt mister stabiliteten, kantrer og synker. For større båter ventes glatte dekk, gelender, stiger og nedisete redningsbåter og annet redningsutstyr», står det på yr.no.

Båteiere anbefales å fjerne is fra farkostene sine.

– Det er kombinasjonen sjøsprøyt og vind, når det er kaldt sånn som nå, som fører til at det nok blir en del ising. Inne ved kysten er det vanligvis ikke så store bølger, men vinden vil nok likevel føre med seg en del sjøsprøyt, sier Noer.

Det er også meldt betydelig snøskredfare. Og den vil vedvare gjennom helga.

«Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng», står det på yr.no.

– Mandag er det ventet litt mindre vind, men vi får fortsatt en ny runde fra sørlig og sørøstlig kant, med kuling og storm i fjellet. Det er ventet litt mindre vind enn fredag. Det blir definitivt innebær, sier Noer.

– Følg med på skredfaren

Søndag roer det seg ned.

– Det er en sånn klassisk situasjon med skytett lørdag og rask oppbygning av snømasser og store endringer over kort tid, så blir søndagen vesentlig bedre, selv om det ennå nok vil være sørøstlig liten til stiv kuling på utsatte steder. Det betyr høy skredfare selv om det er opphold, så mitt råd er å følge med på skredfaren på varsom.no, dersom du skal ferdes ute, sier Noer.

Temperaturen vil stige litt i løpet av søndagen, og det kan natt til søndag bli plussgrader.

Langtidsprognosene viser ifølge meteorologen at mandag vil bli en hviledag med roligere vindforhold, så tar det seg opp igjen tirsdag.

– Det braker løs igjen, og resten av uka ser ut til å bli preget av vind fra sør og vest, og snøbyger, sier Noer.