Et samarbeid som har vart siden 2011 var bakgrunnen for den internasjonale festen, som ble avholdt på Stakkevollan skole. Der var det lagt opp til at man skulle bli kjent med hverandre på tvers av kultur og religion.

– Vi møtes for å styrke toleransen og bli kjent med hverandre. Det prøver vi å tilrettelegge for ved å invitere til denne festen. Her er det mat fra ulike kulturer, taler og lek for barna. Vi møtes og er rett og slett bare sammen, sier Jill Sæterbø fra Tromsø kirkelige fellesråd.

Festen var et samarbeid mellom Tromsø domkirke, Alnor-senteret, den katolske kirke i Tromsø og Frikirken.

Les også: Fremfører fransk rekviem i terrorens tid

Mat fra flere kulturer

Sæterbø kan fortelle at det var stor pågang på påmeldingen, og at de nådde maksantallet på 150 stykker i lokalene.

– Hensikten er bare rett og slett å ønske flyktninger og nye beboere velkommen til byen. Her er alle velkommen, sier hun.

På menyen var det couscous fra Nord-Afrika, palestinsk kylling biryani, somalisk sambosa og norske fiskepinner.

– Jeg foreslo at vi kunne lage fiskepinner fordi det er så godt. Det er ganske artig å lage mat, sier Magnus Hermansen (11), som er en av barna som har vært med på å lage mat.

Det er kompisen enig i.

– Det er fint å samles og at man kan være sammen med folk fra flere andre religioner, sier Daniel Waleed (11). Han er muslim, mens kameraten Magnus er kristen. De er enige om at det er artig med slike fester.

Les også: Vil hjelpe nordmenn og utlendinger til bedre kommunikasjon

Har det bra sammen

På programmet står også koranresitasjon og bibellesing.

– Det gjør vi fordi vi jo faktisk er religiøse grupper, og det bør vi kunne snakke åpent om. Derfor skal vi ha en liten sesjon med det, sier Anna Christine Meyer fra domkirken.

– Her er både muslimer og kristne av ulike retninger, men også noen som ikke tror på noe spesielt som støtter grunnverdiene om å motarbeide fremmedfrykt og ekstremisme. Vi ønsker tross alt de samme tingene i et samfunn, sier Sandra Maryam Moe, daglig leder for Alnor Senter.

Waleed Al-Yaf var en av deltakerne fra moskeen. Han synes arrangementer som dette er fantastisk.

– Det er så viktig å bli kjent med hverandre og være sosial. Selv om man er forskjellig, må man vise at man respekterer hverandre, sier Al-Yaf.

Det synes også Bård Nygård fra Frikirken.

– Jeg og konen min er vert og har ansvar for å få i gang samtale og sånn på vårt bord. Det er viktig å vise at man kan ha det bra sammen uansett hvilken religion og kultur man tilhører. Det er alltid viktig, men kanskje ekstra viktig i disse tider, sier Nygård.

Les også: Hundrevis av unger koste seg med godteri og utkledning