Eliassen er bonde ved Widding gård på Berg, og stiller gladelig sauene sine til disposisjon for at hundeeiere skal få testet sine firbeinte. Denne uken var 15 hunder med førere samlet på kurs for å bli strømmet mot sauene på gården ved hjelp av elektrisk halsbånd.

– Jeg synes det er veldig viktig. Vi har sauer i utmarka hvert år og har sett nok av hunder som jager og river opp sauene våre. Jeg har vært med flere ganger og hentet sau som har vært revet opp av hund. Det er trist og vi har brukt mye tid på det, sier han oppgitt.

Store beiteutfordringer

Han forteller at bonden som regel er den siste som får vite om slike tilfeller. Ofte får de ikke vite om det i det hele tatt fordi hundeeiere er redde for hva som kan skje med hunden dersom noen oppdager det.

– Vi har flere beiteområder i Tromsdalen som vi faktisk har måttet slutte å bruke på grunn av problemet med hunder som angriper sauene. I Solligården har vi også områder hvor det nå har blitt en stor utfordring å slippe sauene på beite, sier bonden.

Blåser i båndtvangen

Eliassen forteller at mye av problemet er at hundeeiere ikke respekterer ikke båndtvangen.

– Jegere er veldig flinke til å få hundene sine strømmet mot sau, men dette er kjempeviktig trening som flere bør benytte seg av. For dem som liker å ferdes i skog og mark er det omtrent like viktig å strømme hunden mot rein og sau som det er å vaksinere hunden.

Han påpeker at hunden i verste fall kan bli begjært avlivet dersom noen oppdager at den jager sau.

«Når villdyret våkner»

– Hvis man er glad i hunden sin er dette en fin ting å gjøre. Men det er ingen «billett» for å kunne slippe hunden sin løs. Du skal overholde båndtvangen, men hvis du skulle være uheldig å miste hunden så kan det være fort gjort at den angriper sau.

Har du derimot strømmet hunden er det stor sannsynlighet for at den ikke tar sjansen på å jage, understreker han.

– Mange tror at små hunder, eller den søte, snille familiehunden, aldri kan finne på å jage andre dyr. Men det ligger et villdyr latent i alle hunder, og når det jaktinstinktet våkner til liv kan det gå virkelig galt. Det har vi sett mange eksempler på, konstaterer Eliassen.