Elisabeth Rapp sitt russekull var først med å flytte russetiden til juni. Hun satt som sekretær i russestyret på Kongsbakken videregående skole i fjor. For henne var det spesielt en fordel med å flytte russetiden.

– Det var mye finere vær. I Tromsø er russen avhengig av å finne plasser ute, hvor man kan bråke litt. Da passet det perfekt å ha russetiden i juni, forteller Rapp.

Utsettelsen av russefeiringen var likevel ikke bare positivt for tromsørussen, noe Rapp fikk kjenne på da resten av landet startet feiringen i mai.

– Det kunne bli rart om man ville delta på større russetreff i landet. Disse er jo ofte i mai, da føler man at russetiden starter veldig tidlig, forklarer Rapp.

Det samme skjedde med Tromsøtreffet, som tromsørussen også valgte å utsette. På Tromsøtreffet blir det invitert russ fra hele Nord-Norge. Rapp merket at det var færre som deltok fra andre steder enn Tromsø.

– Vi merket at mange var ferdig med russetiden i mai og ikke ønsket å fortsette med feiringen i juni, forteller Rapp.

Gjorde det bedre på skolen

Rapp forteller om en annen fordel med å vente med russetiden.

– Vi var ferdig med de viktigste vurderingene på skolen og vi slapp å tenke på eksamen. Det var utrolig deilig, forteller Rapp.

Rapp valgte selv å vente til 1. juni med å ha på seg russebuksa. Hun forteller at det var en ulempe med å vente så lenge.

– Man mister jo litt den 17. mai tradisjonen om å gå i russetog. Jeg vet at flere russ i fjor brukte dressen akkurat denne dagen.

Rapp vil ikke komme med en anbefaling til russen om å flytte russetiden eller ikke.

– Jeg syns russen skal få bestemme seg selv når de vil ha russetiden sin, forteller Rapp.

DØPTE RUSSEN: I fjor døpte Rapp russen. Hun forteller at været i mai er veldig skiftende i Tromsø, derfor ble det en stor fordel å vente med feiringen til juni. Foto: PRIVAT
GODE MINNER: Elisabeth Rapp ønsker at russen selv skal bestemme når russetiden skal være. Foto: Privat

– Sunn fornuft

På Frp sitt landsmøte på Gardermoen vedtok Frp at russetiden skal flyttes til etter eksamen.

Forslaget ble vedtatt med overveldende flertall.

En av de sterkeste forkjemperen for vedtaket, er tromsøpolitikeren Ida Gårseth Hov.

– Vi politikere må legge til rette for at russen får en god russetid og at det går minst mulig ut over skolegangen.

Hov forteller at Frp var så samlet at det ikke trengtes mye diskusjon for å få vedtaket igjennom.

– Det var sunn fornuft, forteller Hov.

Hun regner nå med at Arbeiderpartiet og kunnskapsministeren følger opp vedtaket.

– De må gå i samtale med russeorganisasjonene og få dette igjennom. Jeg tror ikke det skal bli et problem.

KJEMPET: Ida Gårseth Hov er glad for at det kan bli forandring på russetiden for hele landet. Foto: Fremskrittpartiet

Kjempet i mange år

Ida Gårseth Hov forteller at russen i Tromsø har satt et godt eksempel for resten av landet. Hun mener at russetiden skulle aldri blitt flyttet til 1. mai i utgangspunktet.

Det var i 1979 Arbeiderparti-regjeringen vedtok å flytte eksamen til å flytte eksamen til etter russetiden. Begrunnelsen for vedtaket var å dempe russefeiringen. Hov mener at vedtaket ikke holder mål.

– Vi ser at russetid i mai ikke funker. Russen består og festingen er like hard. Vi vil at utdanningen skal bestå og at ikke ungdommen skal droppe ut. Da må vi lytte på dem og flytte russetiden, forteller Hov.

Hov legger også fram at lærere er fortvilet fordi elevene ikke møter opp eller er for reduserte til å gjøre det godt på skolen.

– Ingen er tjent med dette.

Allerede da Hov var i Fpu kjempet hun for at russetiden skulle flyttes. Hun mener ungdommen har ønsket å forandring i russetiden i flere år.

– Jeg har kjempet for å flytte russetiden i ti år. Det er godt å se at det kan bli endring. Det er også fantastisk at det er Tromsørussen som er de første som har forandret russetiden til juni, forteller hun.