Det ruver fremme til høyre i domkirka, det nye kororgelet til fire millioner kroner. Etter at uker med montering av det tyske Mühleisen-orgelet nå er over og orgelet er stemt, har domkantor Hijoo Moon inntatt orgelkrakken.

Glatt orgelkrakk

– Det er morsomt å spille på det nye orgelet, det er lettere og det gir en fin romantisk klang, sier Moon og sklir av krakken.

Hun synes overflaten er for glatt som gjør at hun sklir når hun spiller. Det overskygges imidlertid av gleden med det nye instrumentet, som er unikt i både norsk og europeisk orgelsammenheng.

– Det er det første mekaniske og elektriske orgelet som er koblet sammen i Norge. Det finnes et par i Europa, så det er ganske spesielt.

Styres fra iPad

Det et nye Mühleisen-orgelet er koblet sammen med Claus Jensen-orgelet fra 1863. Det gjør det mulig å spille på begge samtidig, fra det gamle orgelet, men ikke omvendt. Ved hjelp av en iPad styrer Hijoo Moon alt av funksjoner på det nye orgelet fra orgelplassen på galleriet.

– Jeg kan sitte på Claus Jensen-orgelet og spille på det nye orgelet. Hvert orgel har sin egen karakter, men sammenkoblet har de to orglene samme klang. Det gir en veldig vakker opplevelse, sier Moon.

Bestillingsverk

ORGELINNVIELSE: Etter at biskop Olav Øygard har velsignet det nye kororgelet i Tromsø domkirke 11. juni blir det orgelfestival ei hel uke. Det gleder domkantor Hijoo Moon og fungerende domprost Kjell Y. Riise seg veldig til.

Det nye orgelet skal innvies med en egen internasjonal orgelfestival fra 11. til 18. juni. Med støtte fra Norsk kulturråd har komponist Kjell Mørk Karlsen skrevet bestillingsverket «Arctic Symphony» for orgel, orkester og fem klokkespill, som urfremføres på avslutningskonserten 18. juni. Her deltar Hijoo Moon som soloorganist, Arkhangelsk statlige kammerorkester dirigert av Vladimir Onufriev og musikere fra Arctic musicians.

– Med det nye orgelet kan publikum se organisten, og det blir letere når organist og organist spiller sammen.

Euro-bekymring

Sammenkoblingen mellom det gamle og nye orgelet skapte en del strid da enkelte fryktet at inngrepet ville skade Claus Jensen-orgelet.

– Sammenkoblingen er pietetsfullt gjennomført og påvirker ikke det gamle orgelet, sier Riise.

Han er imidlertid litt mer bekymret for hva sluttsummen ender på. Orgelet ble i sin tid kjøpt i euro, den har som kjent styrket seg veldig mot den norske krona de siste årene.

– Det har vært økonomiske utfordringer, men jeg håper det skal gå bra, sier Riise.