Politiet mottok i begynnelsen av mars i fjor ei bekymringsmelding fra Miljøtjenesten i Tromsø kommune. Meldingen gjaldt den tiltalte, som på dette tidspunktet var bruker av omsorgstjenester.

Blant annet hadde mannen snakket med ansatte i tjenesten om egen legning, hvor han opplyste å føle seg tiltrukket gutter i 13-15-årsalderen. Han hintet også om nettovergrep i samtaler med de ansatte, men nevnte aldri navnene på noen av de fornærmede.

Jobbet på skole

Mannen hadde tidligere vært i praksis ved en skole i Tromsø, hvor han også hadde vært lærerkandidat.

Ut fra disse opplysningene tok politiet ut en generell siktelse mot mannen.

Under den innledende etterforskningen ble det gjort beslag av mannens telefon.

krypterte bilder

Først fant ikke politiet noe på mannens telefon, men etter nærmere analyser ble det oppdaget bilder av to av de i alt 75 fornærmede i saken.

Den 22 år gamle Tromsø-mannen skal nemlig ha kryptert bildene slik at kun personer med tilgang til passordet hans kunne se bildene.

Aktor Gøril Lund opplyser at mannen brukte appen Keepsafe for å skjule materialet på telefonen sin.

Fant falsk profil

Med grunnlag i funnene, ransaket politiet mannens bolig, og gjorde flere beslag i datamateriell. Der ble det funnet flere videoer og bilder av flere av de fornærmede, samt barnepornografi.

Gjennom analyser av mannens Facebook-aktivitet, ble det også avdekket en falsk Facebook-profil som ble opprettet i 2013. Politiet mener dog de kan spore en lignende profil lenger tilbake i tid.

Profilen og chatteloggene tilknyttet den utgjør grunnlaget for de aller fleste av tiltalepostene som omfatter nettovergrep.