– Nå som vi går inn i fellesferien merker vi at byen tømmes for folk og det er lavere fart på markedet. Det er færre objekter tilgjengelig på markedet og det er ikke like høy temperatur, sier Marte Øksendal, avdelingsleder og eiendomsmegler ved Heimdal Eiendomsmegling i Tromsø.

Mandag formiddag ligger det 362 objekter ute på finn.no, mens det ifølge Øksendal vanligvis er godt over 400 boliger på markedet.

Stor interesse

– Vi ønsker at flest mulig kommer på visning og anbefaler derfor kundene våre å vente til midten av august med å legge ut boligen for salg, sier eiendomsmegleren.

Sitter du derimot på en toroms leilighet bør du legge den ut nå, råder Øksendal.

– På disse boligene ser vi at det fremdeles er mye folk på visning og stor interesse. Riften om dem er stor og dermed skiller de seg også ut i ferietiden, sier eiendomsmegleren.

Flere kjøper usett

Det skyldes foreldre som er på leting etter bolig til barna sine som skal studere i byen, mener Øksendal.

– Vi ser stadig flere eksempler på at foreldrene går inn og kjøper en leilighet som barna kan leie av dem. Det henger sammen med høye leiepriser i Tromsø og mangelen på studentboliger i byen. Det er ofte gunstigere å kjøpe enn å leie, og stadig flere tar risikoen med å kjøpe usett, sier hun og viser til en toroms leilighet i Tromsø sentrum som ble lagt ut for salg i slutten av juni.

– Den ble solgt allerede uka etter. Kjøperen var en mor som satt på en helt annen kant av landet og kjøpte leiligheten usett, sier Øksendal.

– Selges kjapt

Leiligheten ble solgt for 2.260.000 millioner – 70.000 over takst – og budrunden startet allerede før visning.

– Denne typen boliger går veldig godt om sommeren og er de som blir solgt kjappest i den tiden vi nå er inne i. Flere foreldre bruker sommeren på å finne bolig til barna og vi ser at det er trøkk på disse leilighetene.

Det erfarer også Noel Pedersen, administrasjonssjef og eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Nord-Norge.

– Det er toroms og andre mindre leiligheter som selger godt om sommeren, og det er hovedsakelig på grunn av at mange studenter ser etter bolig i god tid før skolestart, sier Pedersen.

Mindre konkurranse

Administrasjonssjefen i Eiendomsmegler 1 Nord-Norge legger til at flere benytter fellesferien til å kjøpe bolig i håp om å unngå de store budrundene.

– Det er flere som håper å gjøre et godt boligkjøp fordi mange er bortreist på ferie. Andre potensielle kjøpere kan gå glipp av en visning eller budrunde og dermed blir det litt mindre konkurranse, sier Pedersen.

Det opplever også Marte Øksendal i Heimdal Eiendomsmegling, som opplyser at omsetningshastigheten på boliger i Tromsø gikk fra et gjennomsnitt på 18 dager i mai til 24 dager i juni.

– Fordi mange er bortreist på ferie er det også mindre rift om boligene. Sjansen for at man er alene på visning er større og det gir også gode muligheter til å unngå budrunde, sier Øksendal.

foto
KJØPT USETT: En toroms leilighet i Karl Johans gate 2 ble i starten av juli kjøpt usett til 70.000 kroner over takst, og er blant sommeren mest populære boligtyper.
foto
EIENDOMSMEGLER: Avdelingsleder i Heimdal Eiendomsmegling, Marte Øksendal.