Kravene ble fremmet til forhandlingspartene på venstresiden – som samlet seg til politiske forhandlinger på Kystens Hus mandag.

– Vi krever at Håkøya droppes, vi krever at planen for energi, miljø og klima trekkes tilbake og vi vil ha en sterkere satsing på miljøvennlig samferdsel, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom i Tromsø.

– På vegne av miljøet

Sammen med lederne i miljøorganisasjonene Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet fremmet hun kravene overfor Arbeiderpartiets Kristin Røymo, SVs Gunhild Johansen og Rødts Jens Ingvald Olsen.

– Vi har en rekke overskrifter som vi krever at dere innfrir på. Vi er tidlig på banen for å gjøre våre krav kjente for dere slik at dere rekker å få gjennomført, var beskjeden til de tre politikerne.

På spørsmålet om hvem kravene til de folkevalgte politikerne kom fra, så var det ifølge miljøvernerne krav som «ble fremmet på vegne av miljøet» i Tromsø.

– Vi tror at vi har større støtte enn kun fra våre medlemmer. Det viser om ikke annet det faktum at samtlige partier som har en aktiv miljøprofil har gått fram i valget, sier leder i Fremtiden i våre hender i Tromsø, Svein Gunnar Karlstrøm.

Ikke bondefanget

De tre politikerne som hadde møtt opp for å motta miljøkravene roste engasjementet som ble vist.

– Vi tar dette som nyttige innspill i forhandlingene. Vi tar deres krav på alvor, sier Kristin Røymo.

At de fleste miljøkravene som ble fremmet allerede er forankret i SV og Rødts partiprogrammer tar hun ikke så tungt.

– Så du føler deg ikke bondefanget i forkant av forhandlingene?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er i møtet mellom de tre partiene at avtalen vil bli gjort, vi er veldig ryddige på hvordan vi skal forhandle, sier Røymo.

Belønningsordning

SVs Gunhild Johansen er veldig fornøyd med miljøengasjementet, og Rødts Jens Ingvald Olsen mener at det er nyttige innspill.

– Det handler ikke bare om engasjement, miljøbevegelsen har også mye kunnskaper om fagfeltet som vi alle kan dra nytte av, sier han.

Anton Petter Hauan i Naturvernforbundet sier at miljøbevegelsen kan bidra med å skaffe Tromsø en såkalt bymiljøavtale.

– Vi foreslår en rekke tiltak som dere kan ta fatt på som vil hjelpe byen til å oppfylle kravene fra staten, sier han til politikerne.

MILJØMØTE: Kristin Røymo representerte Arbeiderpartiet i møtet med miljøbevegelsen – her representert ved Svein Gunnar Karlstrøm. Foto: Christer Pedersen
SIER NEI: Blant annet stopp i arbeidet med ny Kvaløyaforbindelse til Håkøya sto på kravlisten som ble overlevert. Foto: Christer Pedersen