For noen år siden gikk flere borettslag konkurs etter å ha satset på å organisere seg som borettslag.

De hadde lavt innskudd, høy fellesgjeld og avdragsfrihet i syv år. Da avdragene slo inn for fullt det åttende året, fikk folk betalingsproblemer.

Nye regler

Nye regler gjør at Fløifjellet Eiendom AS mener borettslagsmodellen er en god finansieringsmulighet.

– At borettslagsmodellen er en gunstig måte å finansiere boliger på, er ikke til å komme bort fra. Nye regler gjør modellen mye tryggere. Man er forsikret mot å gå konkurs. Gjennom sikringsfondet slipper man ansvaret for naboens gjeld, sier Stig Tore Johnsen, regiondirektør i Peab og styreleder i Fløifjellet Eiendom AS.

30 prosents forhåndssalg

Utbygger og byggherre for prosjektet er Fløifjellet Eiendom AS som er 50 prosent eid av Peab Firkanten Eiendom AS og 50 prosent av Mæhlen Eiendom AS. Bjørn Bygg AS er totalentreprenør. De skal bygge en boligblokk på 4.700 kvadratmeter, med 60 leiligheter inkludert garasjeplass, fordelt på to byggetrinn. Kostnadsrammen er på 220 millioner kroner.

– Det blir mulig med individuell nedbetaling av fellesgjelden, nesten som man er selveier. Det er en viktig endring som har skjedd.

Prosjektet trenger bare forhåndsselge 30 prosent av leilighetene før byggestart etter å ha inngått fulltegningsforsikring med NBBL.

– Forhåndsinteressen har vært veldig bra og hvis vi klarer forhåndssalget på 12 leiligheter, ser vi for oss å være i gang i november. Det betyr at de første kan flytte inn neste jul.

50 års nedbetalingstid

Flesteparten av leiligheten blir treroms. Snittprisen per kvadratmeter vil ligge på 52.500 kroner kvadratmeteren, inkludert garasje. En 63 kvadratmeter stor leilighet vil ligge på rundt 3,5 millioner.

– Kvadratmeterprisen kan være en utfordring for mange, men det er der nybyggprisene ligger. Det er mye fokus på bokostnader og hvordan få dem ned. Vi har lagt oss på 50 prosent fellesgjeld med en nedbetalingstid på 50 år, og 50 prosent egenkapital, sier Johnsen.

– Er dette forsvarlig?

– Vi mener en slik modell gir lavere, stabile månedlige boutgifter, og inngangsbilletten til boligmarkedet blir lavere.

foto
BORETTSLAGSMODELL: Utbygger har valgt borettslagsmodellen for de 60 leilighetene. Illustrasjon: Peab
foto
3-ROMS: Flesteparten av leiligheten blir treroms fra 63 til 82 kvadratmeter. Illustrasjon: Peab
foto
UTSIKT: Beliggenheten gjør at samtlige leiligheter har utsikt vestover. Illustrasjon: Peab
foto
SKRYTEVEGG: Regiondirektør i Peab og styreleder i Fløifjellet Eiendom AS, Stig Tore Johnsen og styremedlem og prosjektleder i Fløifjellet Eiendom AS Pål Kristian Jensen foran Peabs skrytevegg. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik