– Mye av det som skrives på sosiale medier er noe folk aldri ville ha sagt til hverandre ansikt til ansikt. Det bør være et varsku, sier førsteamanuensis Beate Steinveg ved Nord universitet i en pressemelding.

Sammen med forskerkollegene Hilde Bjørnå og Hans Kristian Hernes ved Universitetet i Tromsø har hun intervjuet 24 lokalpolitikere i Tromsø, Harstad og Bodø om hvordan sosiale medier påvirker deres politiske virke.

– Hets og harde karakteristikker går så hardt inn på unge kvinner i vår studie at de vurderer å trekke seg fra lokalpolitikken av hensyn til seg selv og til barn og andre familiemedlemmer, sier hun.

Kan påvirke privatlivet negativt

Ifølge forskerne tyder undersøkelsen på at sosiale medier deler lokalpolitikerne opp i to typer: De tjukkhuda som liker å bruke plattformer som Facebook til å fortelle om meningene deres, og dem som opplever at sosiale medier påvirker både debatten og deres privatliv negativt.

«Mens eldre menn dominerer den første kategorien, finner vi at yngre kvinner i høyere grad er i den andre kategorien,» skriver forskerne i studiet.

Unge kvinnelige politikere utsatt

De 24 lokalpolitikerne som har blitt intervjuet sitter alle i formannskapet i de tre nordnorske byene. Deltakerne er især opptatt av at unge kvinnelige lokalpolitikere blir utsatt for hets i kommentarfeltet på Facebook, lyder det.

– De fleste i denne studien har et nyansert syn på bruk av sosiale medier. På den ene siden føler de at de kommer nærmere innbyggerne, men samtidig er de tilbakeholdne på grunn av de harde debattene og personangrepene, sier Steinveg i pressemeldingen.

Hele ni av ti politikere svarer at de bruker sosiale medier. Facebook er den foretrukne kanalen.