Boken har fått tittelen «Nils Skandfer – mannen og båtene», og den er ført i pennen av Ingvald Hanssen, melder forlaget Bok i Nord. 76-årige Ingvald Hanssen fra Sørreisa i Troms har hatt en stor og omfattende oppgave, og sier:

– Nils sine etterkommere har fått mange rare spørsmål fra meg, for at jeg skulle kunne kryssjekke opplysninger som var kommet meg i hende. Ny og viktig informasjon er kommet fram som resultat av disse henvendelsene. Og jeg har kommet i kontakt med mange av båtkjøpernes etterkommere i prosessen.

«Nils Skandfer – mannen og båtene» følger Skandfer fra han ser dagens lys i 1870, til han som ung gikk i lære hos Colin Archer – og til han ble en person alle langs kysten kjente til.

– Nils Skandfer ønsket å bygge båter som gjorde fiskernes hverdag tryggere, og å forbedre det han til da hadde sett av båtbyggerkunst, forteller forfatteren videre.

Skandfer kom opprinnelig fra Renså i Troms, men som båtbygger virket han lengst i Kulstadsjøen ved Mosjøen. Der var han ansvarlig for byggingen av om lag 300 båter, melder forlaget. Mange før Hanssen har forsøkt å lage et register over båtene Skandfer bygde.

– Men de ga opp etter en tid. Med denne boka har jeg fullført oppgaven. I tillegg har jeg skrevet fyldige avsnitt om en del av båtene han bygde, informerer forfatteren. Og legger til at boken, ved siden av å fortelle om en usedvanlig mann, også tegner et bilde av fiskerne og deres familiehverdag på den tiden.