Etter et par måneder i mørket, gjør den kjernefysiske fusjonsballen på himmelen comeback i Tromsø førstkommende lørdag.

For dem som har gledet seg til å se sola, kan imidlertid været legge en demper på markeringen.

– Nå begynner det virkelig å dra seg til med lavtrykk, sier meteorolog Eirin Walstad Ristesund («som i shake loose», journ.anm.) ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– Morgendagen begynner sånn som i dag, med litt sluddbyger på kysten, men utover dagen tørker det opp og vinden snur slik at den kommer fra sør, forteller hun.

Rundt klokken 12.00, da ildkula på himmelen er ventet å forsiktig titte over fjellene i sør, er det ventet en del skyer.

– Jeg er forsiktig optimistisk, da det er sjanse for godt oppsprekk i skydekket. Men så snur jo vinden, og med sønnavind har skyene en tendens til å pakke seg sammen på innlandet i sør, akkurat der vi håper å se sola, forteller Ristesund.

– Herlig januarregn

Hun forteller at lørdagsværet vil bli rimelig greit, hvert fall om man tar høyde for resten av helga og den kommende uken.

– Vi har et gigantisk lavtrykk på tur innover fra vest. Lørdag ser det greit ut fram til kvelden, men så vil det snu. Det første vi vil merke er at vinden tar seg opp utover ettermiddagen, fra frisk bris til sterk kuling. Nå ligger vi jo skjerma til, men stiller du deg på Sydspissen, så vil du kjenne det godt, for å si det sånn, sier meteorologen.

Meteorolog Eirin Walstad Ristesund ropte ikke akkurat «hurra» da hun åpnet værprognosene for de kommende dagene. Hun advarer om fare for overvann. Foto: Jon Terje Eiterå/Privat

På lørdagskvelden vil det også komme nedbør.

– Det starter nok som våt snø, men så går det over til herlig januarregn etter hvert som temperaturen øker. Det blir skikkelig mildvær, med temperaturer over fem grader. Man må langt opp i høyden på søndag for å finne skikkelige minusgrader, ikke at jeg anbefaler noen å gå på fjellet i kuling og regn. Det er klart været vil øke skredfaren, sier Ristesund.

– Stakk opp sluker

I løpet av søndag er det ventet vindstyrke opp i liten storm og en del regn.

– Det er ikke så mye nedbør som kommer, rundt 15 millimeter – eller 15 liter per kvadratmeter – i løpet av lørdag og søndag, men siden bakken er kald og en god del avløp har frosset, kan det bli en del vann og is. Man må sko både bilen og seg selv godt, og om man tilfeldigvis har en sluk utenfor boligen, bør man kanskje gå ut og stakke den opp.

Når blir det bedre?

– Det er ikke godt å si. Det jeg kan si er at det er slutt på det stabile vinterværet vi har hatt til nå. Nå blir det «av- og påvær», som er stabilt uforutsigbart. Snøen på bakken vil nok forsvinne, siden det skal bli en del mildvær fremover. Det er ikke akkurat noe å rope hurra for, kommenterer Ristesund.

– Nyt været mens du har det, for om det er fint vær en dag, er det ikke sikkert været holder seg til dagen etter, legger hun til.