4. februar neste år skal politiet flytte inn i det splitter nye politihuset i Hansjordnesbukta. Det er første gang etaten i Tromsø får benytte seg av et politihus som er konstruert spesifikt til å brukes av politiet. Det får selvsagt politimester Ole Bredrup Sæverud til å ta fram superlativene.

– Vi gleder oss enormt alle sammen. Det å få noe som er tilpasset våre behov er veldig bra. Vi vil få forbedret systemet for utrykning, bedre logistikk på fangene som skal ut og inn, bedre publikumsmottak, og ikke minst får vi hele organisasjonen samlet i ett bygg, sier Sæverud.

Bedre politi

Politimesteren kan langt på vei love et bedre tromsøpoliti i tiden som kommer.

– Vi må hele tiden ta skritt videre, men jeg vil si at mulighetene våre for å forbedre oss blir bedre med det nye politihuset. Det er selvsagt noe vi vil strekke oss etter, slår politimesteren fast.

Les også: Her ruller sykkelpolitiet

Moderne

Det nye politihuset inneholder blant annet den største innendørs skytebanen i noe politihus i Norge. Prosjektleder Larsen sier de ikke har hørt om noen større skytebaner i hele Norge, uten at han kan love at det stemmer.

Den nye skytebanen måler 50 meter i lengden, og grunnet forurensning fra kruttslam må det et digert ventilasjonsrom til bare for å filtrere luften på skytebanen. Banen er helt nødvendig for å forbedre politiets muligheter til å utføre skytetreninger.

– Tidligere har vi måttet dra helt til Balsfjord eller Målselv for å leie tilgang til skytebaner. Nå kan vi foreta skytetreningen her inne i bygget, og det vil forhåpentligvis gjøre at dette er noe vi kan trene mer på, sier Larsen.

I tillegg vil det nye politihuset legge til rette for mer human behandling av fangene.

– Vi har blant annet rettet oss etter hva justiskomiteen har nedfelt av retningslinjer, og laget åpninger i celletakene som vil gjøre det mulig for arrestantene å skille mellom dag og natt. Varetektscellene har også blitt utbedret slik at de innsatte vil ha tilgang til dusj, TV og ordentlig seng, forklarer prosjektlederen.

Les også: Nå er anmeldelsen levert til politiet

Raskere utrykning

Utrykningsrutinene vil også bli lettere å gjennomføre, takket være portene som leder fra den innvendige garasjen og direkte ut på Stakkevollvegen. I likhet med brannstasjonen, vil tilgangen til veistrekningen være regulert av røde stopplys når det er en utrykning på gang.

Når stasjonen står ferdig i februar neste år, vil arbeidet ha pågått i tre år. Larsen innrømmer at han er spent på resultatet, samtidig som han gleder seg til huset kan tas i bruk.

– Det er deilig å nærme seg slutten. Jeg har investert mye tid og krefter i arbeidet. Samtidig får man litt følelse av eierskap når man jobber så lenge med noe. Det er vanskelig å glede alle, men jeg håper at i hvert fall 98 prosent blir fornøyd med resultatet, sier prosjektlederen.

Les også: Politiet sidestiller seg fra skytebanesaken

Her SKAL DET SMELLE: Den innendørs skytebanen blir om lag 50 meter lang, og den største i Norge.
MODERNE CELLER: Cellene vil li noen av de mest moderne i hele landet når den nye stasjonen åpner.