SENTRUM: De siste årene har Fuglehundgruppa i Tromsø hundeklubb tilbudt aversjonskurs for hund, hvor alle typer hunder kan bli strømmet mot sau og rein ved bruk av et elektrisk halsbånd. Dette for å unngå dyretragedier hvor hund jager og angriper andre dyr.

Hunder som skal brukes i jakt må ha godkjent kurset, som arrangeres av Fuglehundgruppa i Tromsø. Leder i gruppa, Lars Kristoffersen, mener behovet er stort for at eiere av vanlige familiehunder også gjennomfører kurset hvor de testes på sau eller rein.

– Vi har hatt en liten økning av dem de siste årene, men det som forundrer oss er at det fremdeles er en relativt liten andel vanlige hunder – som ikke brukes i jakt – som er med, sier han.

Båndtvang fra 1. april

I forskriften om hundehold i Tromsø kommune kommer det klart fram at det i tiden fra og med 1. april til og med 20. august er båndtvang. Hunder skal da holdes i bånd, være forsvarlig inngjerdet eller innestengt. Dette gjelder i hele kommunen for å ivareta hensynet til sikkerhet, trygghet og alminnelig ro og orden, ifølge forskriften. I flere områder gjelder også båndtvangen hele året.

Kristoffersen forteller at det er nettopp på grunn av båndtvangen at Fuglehundgruppa tilbyr strømming av hund mot sau og rein.

– Det er en veldig enkel måte å forebygge skader på dersom hunden skulle slite seg og komme seg løs, sier han og påpeker at det ikke er en unnskyldning for at hundeeierne ikke skal ha hunden i bånd.

– Lett å gå i fella

– Noen hundeeiere tar det ansvaret og melder hunden på kurset. Vi vet aldri hva som trigger jaktinstinktet til hundene og vi vet derfor heller aldri når det skjer, sier Kristoffersen og fortsetter:

– Jeg har stort sett inntrykk av at folk er flinke til å passe på hundene sine. Men så er det unntakene og da ser vi at det kan få sørgelige utfall. Det er lett å gå i fella og tro at «hunden min ikke kan jage» og at den snille familiehunden ikke gjør noe galt. Men når jaktinstinktet trigges, er et ikke sikkert dressuren holder, sier han.

Kristoffersen kjenner selv flere bønder som spesielt i sommermånedene fortviler over hunder som forstyrrer dyrene på beite.

– Det er også andre dyr og fugler i marka som båndtvangen er ment å skjerme, samt mennesker og barn som er redde for hund.

Trigge jaktinstinktet

Han mener mange av de tragiske tilfellene som inntreffer kunne vært unngått.

– Det handler om eiers holdning til egen hund. Veldig mange tror ikke at hunden er det rovdyret det er. Men det er lite som skal til for å trigge jaktinstinktet. Jeg har til og med hørt om små hunderaser som Chihuahua som har jaget rein på havet. Det er betryggende å vite at min hund ikke er interessert i de dyrene. Det er ei billig forsikring hvis hunden skal slite seg under båndtvangsperioden eller legge på sprang etter andre dyr, sier Kristoffersen og viser til sin egen hund, Lita, som er strømmet mot både sau og rein.

STRØMMING MOT SAU: Her testes hunden Birk mot sau på Widding gård. Bildet er tatt i forrige uke, under det siste aversjonskurset før sommeren. Kursene starter opp igjen i august. Foto: Håkon Steinmo Foto: Haakon Steinmo