Planeten Mars er et av de mest synlige himmellegemene akkurat nå, og astronom Steinar Thorvaldsen fra UiT og Tromsø astronomiforening forteller til iTromsø at det er snakk om et veldig begrenset tidsrom:

- Nå kan du se Mars tydelig på østhimmelen fra ca. kl. 22.30 og fram til det blir lyst.

Han forteller videre at Mars vil være synlig på himmelen ei stund framover, men at den nordnorske sommernatta snart kommer til å gjøre at planeten forsvinner fra himmelskuet.

Synlig med det blotte øye

Mars har en rødlig fargesom som vil være synlig med det blotte øye. Har du tilgang til en stjernekikkert, kan du imidlertid få med deg flere detaljer av planeten.

- Mars har en hvit polkalott bestående av karbondioksid-is, forteller Thorvaldsen.

Han legger til at du må ha et ganske godt teleskop og tålmodighet for å kunne se detaljene.

Den røde planeten

Mars er oppkalt etter den romerske krigsguden, og dette er på grunn av den røde fargen som vil være synlig selv med det blotte øye. Ifølge Thorvaldsen tok man i oldtiden rødfargen som et tegn på blod, og knyttet derfor planeten opp mot krigsguden. Han kan imidlertid fortelle at fartøyene som har landet på Mars har vist oss at rødfargen egentlig stammer fra et jernoksid-materiale som er nært beslektet med rust.

Marsåret er dobbelt så langt som jordåret, og derfor vil det bli to år til neste gang Mars er så nært jorda. På denne tida neste år vil Mars være borte bak sola.

- Sitt oppe litt om natta

Det blir ifølge Thorvaldsen to "påskestjerner" på himmelen i år. Jupiter er også nært jorda, og vil være synlig i sør-sørvest. Derfor er det flere grunner til å ta seg en tur ut i påskenatta.

- Det er bare å sitte opp litt på natta og betrakte stjernene, oppfordrer Thorvaldsen.

Han legger til at månen er ganske dominant på himmelen, som den alltid er i påsken, men at når månen blir mindre lyssterk vil også nattemørket være på vei bort. Derfor er det nå man må ut for å se mars.