Første torsdag i juni var 150 åttendeklassinger med på «Opptur» og toppen av Rødtind.

«Opptur» er en del av Den Norske Turistforenings skolesatsing, og er en nasjonal turdag for åttendeklassinger. 30.000 ungdommer, mer enn halvparten av landets åttendeklassinger, deltok i årets arrangement.

Det er tiende gang DNT har dette årvisse arrangementet, men første gang det lokale turlaget arrangerte dette. Det var på tide i Friluftslivets År 2015.

Jeg er glad over ungdommens innsats, og ikke minst at været tross alt ikke ble verre enn det var. For det hjalp ikke å flytte «Opptur» fra mai til juni, for å slippe unna snøen …

Ungdommens arrangement

Med på laget hadde Turlaget frivillige fra egne rekker, men også yngre forsterkninger. Ungdom fra Norsk Folkehjelp stilte opp for å ivareta sikkerheten. Vante kommuniserte de mellom topp og bunn med samband, og var klare – i tilfelle noen turgåere skulle være uheldige.

Første- og andreklassinger fra ekstremsportlinja på Tromsdalen videregående skole tok ansvar for løypa opp mot toppen. Der møtte åttendeklassingene fra Straumsbukta, Storelva og Kvaløysletta skole på utfordringer som treklatring, smaksprøving, edderkoppnett og spørrekonkurranse.

Og det funket.

Topp med «Opptur»

Fra å være en heller lunken, trøtt gjeng som møtte opp torsdag morgen, var det strålende glade ungdommer som kom ned fra fjellet.

Selv om det var kuling og sludd på toppen, at både jakker og sko var klissblaute da turen var over, og til tross for at de måtte ha på lue og votter i juni, var humøret på topp. Eller kanskje var det nettopp derfor. Fordi de prøvde, ikke lot været stoppe dem, og kom seg til toppen.

I Friluftslivets År deltok halvparten av landets åttendeklassinger i «Opptur». Foto: Mia Kanstad Kulseng
Velfortjente fiskeburgere, sponset av Sjømatrådet, kom på grillen da alle var vel nede igjen. Foto: Mia Kanstad Kulseng