Onsdag morgen ble iTromsø tipset om at krykkjereir angivelig ble spylt vekk fra taket til Full Steam. Måkearten krykkje er rødlistet i Artsdatabanken som en «sterkt truet art». Dermed er det ikke lov til å fjerne reir, egg eller skyte den fredede fuglearten.

Innringer var klar på at krykkjene holder til på dette taket, og at de kommer tilbake år etter år til samme reir som før. Flere andre steder i byen ligger krykkjene allerede i nybygde reir.

– Det blir helt feil å gjøre det han gjør, sier tipseren.

– Spylte vekk måseskit og mose

iTromsø tok turen innom restauranten en liten halvtime senere og da sto daglig leder ved restauranten, Stein Are Blæss Paulsen, i en lift og spylte taket og takrennene.

Han ropte ned at han kun spylte gammel skitt og møkk – før fuglene begynner å bygge reir.

Fredag har han samme forklaring:

– Jeg var der og spylte taket for å bli kvitt måseskit på grunn av lukta, samt gammel mose. Jeg spylte også fasaden og rensket stikkrenner – det kunne du jo se selv, sier han til iTromsø.

– I tillegg er de måsene som hadde startet med yngling fortsatt der, de påbegynte reirene er intakte, sier Paulsen.

SPYLER: Restauranteieren på Full Steam, spylte onsdag «gammel skitt og møkk» fra taket sitt på brygga. Det kan være ulovlig. Foto: Isabell Haug

Kommune fikk bot

Men naturvernrådgiver i Birdlife Norge, Martin Eggen, er klar på at dette ikke er innenfor:

– Det er delvis innenfor lovverket å fjerne reir før hekketiden. Men da må det skje før. Det er for sent å gjøre tiltak nå, da må man heller akseptere at krykkjene er der og planlegge bedre for neste sesong, sier han til iTromsø.

VERNET: Martin Eggen er klar på at hendelsen onsdag kan være ulovlig. Han sier hele reirbasen er vernet av lovverket. Foto: Birdlife Norge

Han poengterer at krykkjer er en sterkt truet fugleart og at det har vært flere domfellelser i lignende tilfeller, der reglene for dette med reir i hekketiden har blitt fastsatt. Han henviser til en dom fra Hammerfest, hvor kommunen høsten 2021 ble dømt til å betale 120.000 kroner for å spyle ned ferdige og påbegynte reir.

Også ynglesteder

Dommen klargjør at reir under bygging er «reir» i lovens forstand. Lagretten skriver at «ved at begrepet «reir» også omfatter ynglesteder kan det ikke kreves at reiret er ferdig. Det vil i hvert fall være tilstrekkelig at krykkja har samlet seg for å formere seg og har påbegynt reirbygging».

Det er kjent at krykkjene bruker samme reir år etter år.

– Når det er hekketid er hele reirbasen vernet av lovverket. Det gjelder både reir, egg og unger, poengterer Eggen.

Han sier vi nå er godt ut i hekkesesongen, da fuglene begynner pardannelse allerede i januar og februar.

– Jeg håper politiet tar dette alvorlig og prioriterer miljøkriminalitet som dette, sier han.

I GANG: Krykkjene har allerede bygd reir rundt omkring i byen, her fra Domkirka tidligere denne uka. Foto: Ronald Johansen

Har gitt bøter

Politiadvokat i Troms politidistrikt, Mona Madsen, sier til iTromsø at Troms politidistrikt har gitt ut bøter i hendelser som dette.

– Når dem har begynt å bygge reir, så har man ikke lov til å spyle de ned, sier hun i en kort kommentar.

Hun har imidlertid ikke egne patruljer ute i gatene som kontrollerer ting som dette.