I utgangspunktet syntes Henrik Markussen det var ukomfortabelt å bli nominert til Årets tromsøværing.

– Jeg liker ikke oppmerksomhet rettet mot meg, men da det fikk synke litt inn, syntes jeg det var fint å bli nominert. På denne måten får man belyst en viktig sak, sier Henrik.

Du kan stemme på din favoritt til årets tromsøværing via denne nettavstemningen.

I sommer mistet Henrik sønnen Haakon Sjåfjell Markussen (23), i selvmord. Nominasjonen kommer på grunn av Henriks åpenhet rundt selvmord, ensomhet og psykiske lidelser blant unge mennesker.

– Folk har takket meg, og det har vært utrolig mange gode tilbakemeldinger. Det er fint å bli kalt «modig», fordi jeg mener det et er viktig at folk tør å stå fram om dette. Men for min del handler det nok mer om å handle etter magefølelse. og dårlig impulskontroll, enn mot, sier Markussen med et smil.

Ville ikke gjemme seg

Ungdata-undersøkelser viser at en høy prosentandel av unge i Tromsø har slitt med selvmordstanker de siste årene. Mange har i tillegg forsøkt å avslutte sitt eget liv.

– Jeg tenkte nok ikke over konsekvensene av den avisartikkelen, men reaksjonene i etterkant av artikkelen og denne nominasjonen har fått meg til å forstå omfanget av dette problemet, sier Henrik.

Som utadvendt av natur, og etter en mannsalder på jobb i utelivsbransjen, kjenner Henrik mange av menneskene han møter i løpet av en tur gjennom Storgata. I dag er han glad for at han valgte å dele sin historie med offentligheten, etter å ha mistet sønnen.

– Ved å fortelle hva som har skjedd «eier» jeg på en måte historien om hva som har skjedd. Det var aldri et alternativ å gå rundt og gjemme seg i egen by.

– De viser stor omsorg

Henrik roser byens skatemiljø, som var en viktig sosial arena for hans sønn.

– De viser stor omsorg for hverandre. Haakon satt i styret til brettklubben også perioden han var syk. Han skulle egentlig være instruktør under skatefestivalen en uke etter at han døde. Han ble inkludert i det miljøet, og jeg synes de får lite aksept og anerkjennelse utenfra, sier Markussen.

Etter Haakons bortgang ble familien enig om å opprette et minnefond. Pengene går til Tromsø Brettklubb, for å jobbe med mental helse.

– Bruken av pengene som kommer inn må skje på ungdommenes premisser. Vi skal se om det er mulig å koble minnefondet opp mot det engelske Ben Raemers Foundation, som ble opprettet etter at den kjente skateren med samme navn tok livet sitt. De jobber inn mot skatemiljøet, og har muligens spesialkompetanse på å møte menneskene som driver med denne aktiviteten, sier Henrik.

Et halvt år har gått siden Henrik mistet sønnen. Han skal tilbringe jula sammen med kjæreste og familie.

– Det blir tøft, men man må bare håndtere hverdagen og ta ting som de kommer. Da må man være sammen med dem man er glad i, og ta vare på hverandre.

Har du behov for å snakke med noen? Mental Helses døgnåpne hjelpetelefon kan nås på 116 123. Operatørene har taushetsplikt.