Aps toppolitikere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Tromsø støtter Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skislands (Ap) kamp mot oppsplitting av Kristiansand, skriver Aftenposten.

Kristiansand, Søgne og Songdalen ble i 2020 slått sammen til én storkommune. Motstanden har vært stor i de to sistnevnte kommunene, men bystyret i Kristiansand sa før jul nei til oppløsning.

Regjeringen har bekreftet at den ønsker en folkeavstemning om oppløsning, stikk i strid med bystyrets vedtak. Det har skapt sterke reaksjoner fra flere hold.

Aps toppolitikere i storbyene er klare på at regjeringen må snu i Kristiansand-saken, og at det er en uakseptabel overkjøring av lokale myndigheter.

Støre til Kristiansand

Torsdag kveld skrev NRK at Jonas Gahr Støre (Ap) skal besøke Kristiansand mandag. Han reiser til sørlandsbyen som partileder og ikke som statsminister, skriver Dagbladet.

– Vi skal snakke med Jonas om hvordan vi skal unngå lignende situasjoner seinere og hvordan vi skal få bedre partilinje i saker som betyr noe for regionen, sier fylkesleder Cecilie Knibe Kroglund i Agder Arbeiderparti til avisen.

Også kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) skal besøke Kristiansand til mandag, skriver avisen.

Vedum er forundret

Torsdag sa Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han ikke helt kan forstå hvorfor det er så høy temperatur i kampen om Kristiansand kommune.

– Jeg er forundret over at folk er så sinte, sier Vedum til Dagbladet.

Han sier de bare gjør det de har lovet: Å lytte til folk.

– Jeg sa jo dette i valgkampen, at vi ønsket å lytte til innbyggerne i Søgne og Songdalen. Og det vil vi gjøre. Men så har ikke regjeringen konkludert. Vi har ikke besluttet å løse opp Kristiansand, vi har bare sagt at vi vil lytte, la han til.

– Søgne skal avgjøre Søgne

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sa tirsdag til VG at han ikke kan pålegge Kristiansand en folkeavstemning. Dersom Kristiansand sier nei, kan staten vurdere en egen folkeavstemning – eller andre metoder som kan gi legitimitet til prosessen, sa han.

– Det er flertallet i Søgne som skal avgjøre Søgne, og det er flertallet i Songdalen som skal avgjøre Songdalen, sa kommunalministeren.