Visekaptein på Junior-kokkelandslaget, vinner av nasjonale og internasjonale konkurranser for kollelærlinger, sølv i Kokke-OL – lista begynner å bli nokså lang over priser og premier som den unge tromsøkokken kan vise til.

Lørdag kom det altså ytterligere en premie på CV-en til Jon Erlend Matre (23).

– Det er selvfølgelig veldig stas. Det er artig å bli lagt merke til, sier han til iTromsø.

Soussjef på topprestaurant

Matre er til vanlig assisterende kjøkkensjef på restaurant Stock i Barcode i Oslo. Der har han jobbet siden han flyttet til Oslo etter å ha gått læretida på Mathallen i Tromsø.

Matre har vært svært aktiv innenfor konkurransesegmentet for kokker, og har som sagt en rekke seire og høye plasseringer å se tilbake på.

Samtidig tror han ikke at det er konkurransene som har gått hans kollegaer til å kåre ham til Årets Young Chef.

NORGES BESTE LÆRLING: Sammen med klassevenninne Madelen Rolland vant Jon Erlend Matre NM for kokkelærlinger i 2018 – samtidig som han var lærling på Mathallen i Tromsø. Foto: Christer Pedersen

– Det er nok kanskje en helhet. Jeg konkurrerer jo, men jeg jobber også en del med rekruttering av ungdommer til kokkeyrket i tillegg til at jeg jobber mye som soussjef, sier han.

Han har også deltatt en rekke ganger i gjennomføringen av den årlige Smak-festivalen i Tromsø i september.

Lurt til premieutdelingen

Det var altså på årsmøtet i Norske Kokkers Landsforening som Matre ble kåret til Årets Young Chef. Selv var han ikke klar over at han var aktuell for premien – eller at han i det hele tatt skulle til landsmøtet.

– Jeg satt og spiste lunsj på Brasseri France i Karls Johans gate sammen med min mor og kjæresten. Så fikk jeg beskjed fra dem at jeg måtte komme meg bort til et hotell i Rosenkrantz' gate – de hadde fått vite på forhånd at jeg skulle få utmerkelsen og hadde lurt meg til en restaurant i nærheten, sier Matre.

Så – etter å ha gått noen hundre meter fra lunsjrestauranten – ble diplom, ære og en liten pengepremie delt ut til den unge tromsøkokken.

– Jeg har ikke rukket å tenke meg om så mye ennå på det å få premien. Det er morsomt å bli lagt merke til, og det gjør meg jo enda mer motivert til å jobbe som kokk i fremtiden, sier Matre.