Det var et topptungt panel som møttes til debatt i Tromsø onsdag. Deriblant Bjørnar Moxnes (Røft), Per Olaf Lundteigen (Sp), Erna Solberg (Høyre), Sylvi Listhaug (Frp), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Nils-Ole Foshaug (Ap) under LO Stats beredskapskonferanse i Tromsø.

Krigen i Ukraina gjør temaet brennaktuelt – noe også debattleder, Nordlys-kommentator Maja Sojtaric, påpekte innledningsvis kan påvirke beredskapsnivået i Norge.

– Ikke på amazon

– Beredskap kan du ikke bestille på Amazon, mente Bjørnar Moxnes (Rødt).

– Vi trenger å bli mer selvberget.

Partiet hans sitt offisielle standpunkt er at Norge bør tas ut av forsvarsalliansen NATO, noe Sylvi Listhaug fra Frp brukte første anledning til å påpeke.

– De mot Forsvaret og NATO har ingen troverdighet, mente hun.

Krigen i Ukraina fører også med seg en større flyktningstrøm til Norge, noe flere av paneldeltakerne påpekte vil bli utfordrende for Norge å håndtere.

Barna ekstra utsatte

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) pekte særlig på barns situasjon. Hun mente det ville bli vanskelig for kommuner å sikre nok skoleplasser til de som kommer.

Moxnes sier til iTromsø at når det gjelder flyktningene er det viktig å hjelpe kommunene for å gjøre de i stand til å ta dem imot.

– Derfor må vi bevilge mye penger, sier han etter debatten.

Rødt vil gi penger

Penger er også svaret på flere problemstillinger knyttet til beredskap ifølge Moxnes.

– En omsnakket problemstilling er at det er for få sykepleiere på UNN, og for mye arbeid. Hva kan gjøres med dette?

– De trenger ikke applaus, men penger. Masse sykepleiere har sluttet fordi det er for dårlig betalt.

Han fordyper at de har gitt inn et forslag til Stortinget om en pott som partene i offentligheten kan forhandle om for å få et varig løft.

– Ikke minst et løft for sykepleiere.