I en pressemelding fra Tryg Forsikring skriver de at de forventer mange bilskader i fellesferien.

– Våre bilskadetall hittil i år har økt med 15 prosent, og med rekordmange biler på veiene, norgesferie på grunn av flystreik, og utenlandske bilturister tilbake for fullt, forventer vi mange bilskader, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i pressemeldingen

Oppfordrer til at kvinner skal kjøre

Om en ser på ulykkesstatistikken er det menn i alle aldre som dominerer bak rattet.

– For juli i fjor var det mer enn dobbelt så mange mannlige sjåfører som var innblandet i ulykker, som kvinner. Så dersom man kan velge er det en opplagt fordel om kvinnene overtar rattet, sier Brandeggen.

Han forklarer hvorfor:

– De er mindre ivrig på gasspedalen, kjører som oftest mykere, og er mer påpasselige med å lese trafikken riktig, sier Brandeggen.

Flest skader i starten av fellesferien

I fjor var juli den måneden med flest registrerte bilskader. Bare den første helgen i fellesferien ble det meldt inn over 3.000 bilskader.

– Jeg tror vi kan få veldig mange bilskader i fellesferien i år. Trafikken på veiene er høy, og det er rekordstor pågang på campingplassene der mange er fullbooket allerede. Jeg har selv vært på langtur nylig og sett hvor tett med bobiler og feriepakkede personbiler det er på veiene, sier Brandeggen.

I løpet av den første hele uken i fellesferien i fjor ble det meldt inn 7.354 bilskader.

Hevder fly-streiken kan føre til flere bilkræsj

Men den første fellesferieuken er normalt «verstingen». Etter den pleier ulykkestallene å synke litt for resten av fellesferien.

– Fellesferien pleier bære preg av over snittet med trafikkulykker, og x-faktoren i år er hvor mange som har fått utenlandsferien kansellert på grunn av flystreik, og som nå vil velge bilferie her hjemme i stedet, sier han.

I 2021 ble det registrert 28.000 bilskader i løpet av måneden juli.

– Det er overraskende mange bulkeskader i juli, småkollisjoner på parkeringsplasser og kjøpesentre. Bare i juli i fjor var det nær 5.000 påkjørsler på parkert kjøretøy, og over 3.000 ryggeulykker. De aller fleste skjer i forbindelse med parkering på handlesteder, og er selvfølgelig kjedelig for dem som blir rammet, sier han.