Mortensnes: – Vi har veldig gode erfaringer med å selge selv, men det er ganske mange timers jobb, så jeg skjønner at meglere tar seg betalt, forteller Gørhild Olsen.

– Trygt og godt

Av 475 boliger som lå til salgs på Finn.no tirsdag denne uka, var det kun fire boliger som ble solgt privat. Olsens leilighet var én av dem.

– Dette er femte gang vi selger bolig uten megler. Hver gang har vi benyttet oss av nettportalen selgboligselv.no. Det opplever vi som veldig trygt og godt, påpeker Olsen.

Hun anslår at hun og mannen hennes har spart et sted mellom 175.000 og 275.000 kroner på å selge de fem leilighetene selv.

– Da tar jeg utgangspunkt i at meglere ville ha tatt minimum 50.000 til 70.000 i meglerhonorar for hvert av salgene. I stedet har vi betalt 15.000 kroner til Selgboligselv.no. Den summen inkluderer blant annet annonsering, oppgjør og kontraktsdokumenter, forklarer Olsen.

Selgboligselv.no er en nettportal heleid av Advokatoppgjør AS, som leverer alt som skal til for at man skal kunne gjennomføre privatsalg av eiendom. Her kan man velge mellom tre ulike pakker for salg av eiendom, alt ettersom hvor mye man vil ha hjelp med.

For tiden forsøker Olsen å selge en 27 kvadratmeter stor leilighet i Styrmannsveien på Mortensnes, som hun og hennes mann i sin tid kjøpte til ett av sine barn.

– Vi har totalt seks barn som vi har forsøkt å hjelpe inn på boligmarkedet, så det startet med at vi kjøpte en liten leilighet på Strandkanten for noen år siden. Da vår datter vokste ut av den, var det midt i finanskrisen. På det tidspunktet var det ikke rom for å bruke megler dersom vi ikke skulle tape penger på den, forklarer Olsen, før hun legger til:

– Jeg er siviløkonom og kan litt om lover og regler. Jeg tenkte derfor at dette var noe som måtte gå an å få til selv.

Hun innrømmer imidlertid at dette ikke var fort gjort.

– Det tok litt tid før den leiligheten ble solgt. Jeg har inntrykk av at mange ikke stoler på å kjøpe privat.

– Lite å hente

Leiligheten på Mortensnes som Olsen nå selger har vært tilgjengelig i markedet siden i sommer.

– Det er en liten leilighet, der vi har tenkt at det er lite å hente på å bruke megler. Får vi ikke solgt den nå, vurderer vi å trekke den fra markedet og heller leie den ut, forklarer hun.

Hun tror grunnen til at såpass få velger å gjøre som henne og selge selv, er usikkerhet.

– Mange som skal selge bolig er nok ikke trygg på prosessen. Med selgboligselv.no følger du imidlertid et oppsatt program som hele tiden hjelper deg videre i prosessen. Du trenger derfor ikke være økonom for å få til dette.

Olsen er samtidig klar på at samtlige leiligheter de har solgt på egen hånd har vært små, enkle leiligheter.

– Det hadde vært noe annet om vi skulle solgt huset vårt der vi bor, da hadde nok også vi brukt megler for å få presentert boligen på en skikkelig måte. Jeg synes nemlig meglere gjør en fremragende jobb, som jeg har stor respekt for, påpeker Olsen.

- Svak økende tendens

Selgboligselv.no har vært i markedet i 11 år. De opplever at pågangen svinger i takt med boligmarkedet.

– Vi merker en svak økende tendens til at folk benytter seg av våre tjenester. Totalt selger vi boliger for en halv milliard i året, noe som er ganske mye penger, forteller Tom H. Glosimot, daglig leder i Selgboligselv.no, et system utviklet av advokater og eiendomsmeglere for en «gjør det selv»-eiendomsmegling på nett.

For tiden har selskapet kun to kunder i Tromsø, noe som ifølge Glosimot er uvanlig lite.

– Normalt har vi flere kunder i Tromsø enn det vi har nå. Troms, Finnmark og Hordaland har tradisjonelt vært de fylkene som er sterkest representert hos oss, men dette svinger.

Han mener grunnen til at såpass få selger bolig på egen hånd i Tromsø for tiden henger sammen med boligmarkedet.

– Når boligmarkedet er bra, føler folk at de kan ta seg råd til å bruke megler, mens vi ser at flere kontakter oss når markedet stopper opp, påpeker Glosimot.

Enkelt system

Ifølge han er imidlertid en god del av kundene som tar kontakt med dem for første gang bekymret for hvor gjennomførbart et boligsalg uten megler er.

– Mange er usikker på om dette er vanskelig å få til, men systemet vårt er bygd opp på en så enkel måte at du ikke behøver å kunne noe som helst, bare du er lojal mot systemet og følger det steg for steg, forklarer Glosimot, før han legger til:

Brødtekst2: – Den klassiske innvendingen meglere har, er at selgere ikke oppnår best mulig pris ved å selge selv, men undersøkelse gjort av Din side viser at det ikke fins noen holdepunkter for å si at du oppnår bedre pris ved bruk av megler.

Hos Selgboligselv.no kan man velge mellom tre ulike pakker; dokumentpakken, oppgjørspakken og totalpakken, der sistnevnte er dyrest med en prislapp på knappe 15.000 kroner

– Da er blant annet boligannonse på Finn.no inkludert, noe som koster 5.000 kroner. I og med at man uansett må bruke advokat til oppgjøret, er det veldig vanskelig å konkurrere med oss, mener Glosimot, som har drevet selskapet i 11 år.

foto
FÅR HJELP: Med bistand fra Selgboligselv.no får Gørhild Olsen hjelp til å sørge for at alt av papirer er på stell ved boligsalget. Foto: Ronald Johansen