Onsdag ble første kommunestyremøtet med ferskt kommunestyre avholdt.

Se hvem som sitter i kommunestyret her.

Under møtet ble det blant annet bestemt at som første kommune i Norge går Tromsø kommune nå fra parlamentarisme – som ble innført for fire år siden – til formannskapsmodellen.

Det skjer imidlertid ikke før om åtte måneder. Fram til da skal Ap, Rødt og SV sitte i et avviklingsbyråd.

Det ble avgjort i dagens kommunestyre hvor 27 representanter stemte for gjeninnføringen av formannskapsmodellen. Det nye formannskapet består av:

1. Kristin Røymo (Ap)

2. Erlend Svardal Bøe (H)

3. Jarle Aarbakke (Ap)

4. Jens-Ingvald Olsen (R)

5. Anni Skogman (Frp)

6. Ingrid Marie Kielland (SV)

7. Jarle Heitmann (Ap)

8. Anna Amdal Fyhn (H)

9. Jonas Stein (V)

De små partiene er skuffet over at de ikke kommer inn i formannskapet.

Erlend Svardal Bøe (H) fremmet forslaget fra Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet som ønsket elleve medlemmer i formannskapet.

- Det er en demokratisk utfordring med ni medlemmer i formannskapet. Det er en utfordring at formannskapet skal gjenspeile kommunestyret, sier Svardal Bøe.

- Kommer ikke til

Det er ni partier i kommunestyret, og Helga Marie Bjerke føler ikke at småpartiene kommer til.

- Hvis vi ikke inngår samarbeid vil det si at de fire største tar alt, altså vinneren tar alt. Øker man til elleve har man en sjanse for at de mindre partiene kan komme til. Jeg skjønner ikke at man kan stå for det man har kritisert i fire år, og deretter stå for at man har ni plasser i formannskapet, sier Helga Marie Bjerke (Krf).

Trondheim

Rødt bruker Trondheim som eksempel for å forklare sitt forslag om ni representanter i formannskapet.

- I Trondheim er det 69 kommunerepresentanter. De har elleve medlemmer i formannskapet. I Tromsø er vi mindre enn i Trondheim, og har færre kommunerepresentanter. Da er det rimelig at vi har litt mindre formannskap også. Så ni er et veldig nøkternt antall hvis man ser på økonomi. Samtidig vil ni ivareta demokratiet på en god måte, sier Elin Jørgensen (Rødt).

Forslaget om 11  ble nedstemt, og det blir ni medlemmer i formannskapet.

foto
Foto: Ronald Johansen