Prøvene er godt i gang til Hålogaland Teaters populære oppsetting av Charles Dickens klassiker «Et juleeventyr».

I 2010 og 2011 hadde forestillingen 18.000 besøkende, og til årets oppsetting er allerede 5.600 av billettene revet bort.

I går møtte noen av de unge skuespillerne lokalpressen for å fortelle om hvordan det er å spille i et så kjent og populært teaterstykke. Selv om det er første gang de skal stå på en stor scene å spille for stort publikum, har de foreløpig full kontroll på nervene.

– Det er bare morsomt å være med, fastslår Håkon Gabriel Sørbøe (10).

– Det er bedre enn bursdag, og så kommer jeg i julestemning, legger Jakob Stabell til.

Viktig å snakke høyt

I alt 14 barn og unge, fordelt på to lag, spiller flere roller hver i stykket. De deltar i to til tre forestillinger hver i uka.

De unge skuespillerne, med erfaring fra Kulta og Lille HT, har allerede fått gode tips fra de mer erfarne HT-skuespillerne.

– Det er viktig å snakke høyt og tydelig, sier Pernille Johanna With Sandøy (13).

– Vi har lært at man skal artikulere, snakke tydelig med munnen, og overdrive konsonantene, sier Jakob.

Gjerrigknarken Scrooge

Replikkene sitter også som de skal.

– Jeg har vært med mamma tidligere, som også spiller i stykket. Jeg husker mange av replikkene fra tidligere, forteller Håkon.

– Det er ikke så mange replikker. Jeg lærte dem fort, sier Jakob.

Fortsatt er det sånn i «Et juleeventyr» at alle gleder seg til jula bortsett fra den grådige grinebiteren Ebenezer Scrooge, i Ketil Høeghs skikkelse. Han hater jula, men når julaften kommer blir Scrooge hjemsøkt av tre spøkelser. De åpner øynene og hjertet til den gamle gjerrigknarken, og han får et nytt forhold til julehøytiden.

– Stykket viser at penger ikke er alt og at man kan være lykkelig uten penger. Scrooge er ulykkelig selv om han har masse penger, mener Pernille.

GJERRIGKNARK: Ketil Høegh (til venstre) spiller Ebenezer Scrooge, gjerrigknarken som hater jula, i Charles Dickens klassiker "Et juleeventyr". Her fra prøvene i går. Foto: Ronald Johansen