Omtrent 500 hybelboere i alderen 15 til 19 år kommer til Tromsø hvert år for å gå på videregående skole. Nestleder i Tvibit, Sif Vik, vil nå at de skal lære mer om mat.

- Matlaging handler både om kunnskap og matglede. Vi vil lære dem begge deler og inviterer til et kurs som er både sosialt og lærerikt, sier hun.

Hun mener overgangen fra å bo hjemme til alene på hybel er stor, kanskje særlig på kjøkkenet.

- Mange vet nok lite om matlaging. Da er det vanskelig å være kreativ på kjøkkenet, samt få i seg sunn og god mat. Mat og matlaging er kos, så vi håper å inspirere elevene på kjøkkenet, sier hun.

Sunn og billig mat

Med på laget har Tvibit fått med seg Coop Nord og Bakehuset.

- For oss er det veldig naturlig å bli med på dette. Mat er ikke alltid kos på hybel. Det er ikke like lett å lage sunn og billig mat, når man kanskje ikke kan lage mat i utgangspunktet, sier Marit Hemmingsen, medlems- og markedssjef i Coop Nord.

Kurset skal ledes av matentusiast Stig Pettersen og holdes på kjøkkenet i første etasje hos Tvibit.

- Vi tar utgangspunkt i å lage sunn, billig mat på et lite kjøkken. Likt premissene elvene lever ut fra. Stig skal både undervise, glede og inspirere, sier Vik.

Kurset er gratis og består av fem matlagingskurs og to bakekurs. Første runde på kjøkkenet er tirsdag neste uke og påmelding går etter førstemann til mølla-prinsippet.

Handler ikke bare om mat

- Vi har allerede to påmeldte, men håper selvfølgelig på større pågang. Det går an å bli med på flere kurs. Blir dette en suksess, så vil vi se på mulighetene til å utvide tilbudet, sier Vik.

Anette Tunheim Jakobsen er prosjektleder ved Tvibit. Hun understreker at det ikke handler bare om matlaging.

- Å være på kjøkkenet er sosialt. Mange bor på hybel alene, og det skal være morsomt å komme og bli kjent med andre elever her i Tromsø.