Mannen omtales som en kjent forretningsmann, med koblinger til Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge 47-åringen har han bare vært på en opplevelsestur og ekspedisjon, ombord på en båt rundt Svalbard og Spitsbergen. Der har han vært i perioder siden juli, og han innrømmer at han har filmet med drone på Svalbard.

Men mannens far er en påstått nær alliert av Vladimir Putin, og står på USA og Englands liste over sanksjonerte russiske aktører.

Det er forbudt for russiske personer å filme med drone på norsk territorie, etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Saken vil nå etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi ser på Svalbard som et veldig viktig strategisk norsk område, og viktig i en etteretningssammenheng for Russland, sier Hedvig Moe, assisterende sjef i PST.

Tirsdag ettermiddag ble han framstilt for varetektsfengsling i Vestre Finnmark tingrett.

Der hevdet mannen, som har både britisk og russisk statsborgerskap, at han ser på seg selv som britisk.

Retten bemerker at det da er besynderlig at han reiser med russisk pass, ifølge kjennelsen fra Vestre Finnmark tingrett.

PST: Hedvig Moe er assisterende sjef i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). De anser Svalbard som et særlig viktig mot for Russland. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Russisk pass funnet i bag

I politiavhør skal mannen ha hevdet at han har det russiske passet sitt i en leilighet i et annet europeisk land, og at det er lenge siden han har hatt passet framme.

«Dette står i sterk kontrast til at hans russiske pass ble funnet under ransaking av båten i en sort bag i lugaren hans» skriver tingrettsdommeren.

Mannens forsvarer, Jens Bernhard Herstad, sier til VG at hans klient har erkjent de faktiske forholdene og samarbeider med politiet.

– Han er britisk statsborger, men har også russisk statsborgerskap. Han anser seg som britisk statsborger, og ser derfor ikke noen grunn til at han skal falle inn under sanksjonsbestemmelsene.

– Hvorfor fløy han drone på Svalbard?

– Det var todelt: Både av sikkerhetshensyn og til sosiale medier.

– Sikkerhetshensyn?

– Svalbard har en røff natur og de har vært der alene, så det har vært for å minimere risikoen for ulykker at de i enkelte sammenhenger har brukt drone.

Forsvareren sier mannen var om bord på en båt som har seilt rundt Svalbard og Spitsbergen som en ekspedisjon og opplevelsestur.

Droneflyvningen skjedde ifølge advokaten i august, mens mannen ble pågrepet i Hammerfest mandag denne uken.

Han har ikke vært om bord i båten hele denne perioden. Han kom tilbake til båten igjen i forrige uke, og den seilte da fra Alta til Hammerfest, opplyser Herstad.

– Han har kun flydd med drone på Svalbard, og for det har han erkjent de faktiske forhold, sier Herstad.

Fengslet i to uker

– Politiet har fått medhold til varetektsfengsling av en 47 år gammel russisk statsborger i to uker, skriver politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i en e-post.

Tingretten kom fram til at faren for at den siktede ville forlate landet er stor, og at det derfor er rimelig å sette ham i varetekt.

– Politiet etterforsker saken, og det er for tidlig å si noe ytterligere før vi har fått gjennomgått beslagene, skriver politiadvokaten.

Hun skriver at politiet har tatt beslag i droner og elektroniske enheter om er til teknisk gjennomgang.

STENGT: Onsdag formiddag ble Flesland Lufthavn i Bergen stengt, etter det som omtales som sikre observasjoner av minst to droner. Foto: Frank Haugsbø / VG

Beredskapen har vært på topp etter eksplosjon og lekkasje fra gassrør i Østersjøen i september. Det er meldt om at det er sett droner ved flyplasser, oljeplattformer og gassanlegg langs hele vestlandskysten og i Nord-Norge de siste ukene.

PST har bedt folk om å tipse dersom de ser noe mistenkelig.

Onsdag morgen ble Bergen lufthavn Flesland stengt ned på grunn av minst en drone.

Tidligere denne uken ble det kjent at fire russere er pågrepet i Nordland for ulovlig fotografering.

PST overtar etterforskningen

På samme tid er nå syv russiske statsborgere pågrepet i fire ulike saker, der de enten har filmet ulovlig med drone, eller brutt et fotoforbud ved å ta bilder og video av skjermede mål.

Dette er saker der det til dels er snakk om erkjente lovbrudd, men Hedvig Moe understreker at PST er opptatt av å komme til bunns i hva formålet var.

– Dette kan være snakk om spionasje, men det kan også være snakk om noen som bare filmet nordlys, sier Moe, som generell kommentar.

Nå vil PST overta etterforskningen av alle dronesakene.

– Vi vurderer det sånn at det er viktig at all etterforskningen av droneaktivitet blir koordinert og samlet her hos oss i tett samarbeid med politidistriktene, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe.