– Bua har fått skikkelig juling. Stort sett alt av takpapp er revet vekk, og det gjenstår kun noen strimler av pappen.

Lin Einarsdotter Olsen, daglig leder i Troms Turlag, forteller at nødbua på Kjølen har fått kjørt seg skikkelig.

– «Han» har vært rimelig sterk og har flerret av all takpapp, sier hun.

Skadene på taket ble oppdaget av tilsynet på bua på tampen av forrige uke. Da ble det konstatert at taket på varmebua var helt uten beskyttelse mot regn og våt nedbør.

NØDBU: Bua på Kjølen er viktig for sikkerheten for alle som ferdes på den populære toppen på Kvaløya. Foto: Nils Christian Fareth

Må skje raskt

– Heldigvis er det så pass kaldt nå at det ikke er regn der oppe, men vi må få reparert taket så raskt det lar seg gjøre, sier Olsen.

Turlaget går derfor ut nå og etterlyser hjelp fra tre-fire nevenyttige folk som er vant til å legge takpapp.

– Vi må dra opp dit og sikre taket før det blir dårlig vær. Vi trenger noen som kan bistå og som har kunnskap om taklegging, sier Olsen.

Hun sier at arbeidet må skje så raskt som mulig, og ber derfor frivillige til å melde seg.

– Når vi har fått frivillige nok så vil vi arrangere turen opp sammen med tilsynet, sier hun.

De frivillige vil ikke være nødt til å frakte opp takpapp, det finnes allerede lagret på plass. Litt bæring av verktøy må imidlertid påregnes, sier den daglige lederen.

HELT BART: Det gjenstår ingenting av takpappen på nødbua. Foto: Nils Christian Fareth

Satt opp som jubileumsbygg

Varmebua på Kjølen – som ligger like ved siden av signalanlegget på toppen på 783 meters høyde – ble satt opp som et jubileumsbygg i 2010 for å markere Troms Turlags 100-årsmarkering.

Det er første gang det har oppstått skader på bygget.

Ifølge Olsen er bua viktig for folk som ferdes på Kjølen både vinter- og sommerstid.

– Den er viktig for sikkerheten – før bua ble satt opp skjedde det ofte at man måtte sette inn redningsinnsatser der oppe. Nå kan man søke ly i bua om man havner ut for eksempelvis dårlig vær, sier hun.

HØYT OPPE: Nødbua ligger like ved siden av signalanlegget på Kjølen på 783 meters høyde over havet. Foto: Nils Christian Fareth

Bua er også en populær rasteplass for folk som tar veien opp på ski eller truger om vinteren, eller langs noen av de mange stiene sommer og høst.

– Vi har ikke telling på hvor mange som besøker bua hver sesong, men vi ser på hytteboka at det er mange som bruker bua. Det er jo en lun og fin plass å spise matpakken – det er jo gulvvarme i bua – vi får strøm fra signalanlegget, sier Olsen.