Fredag sendte meteorologene ved Vervarslinga for Nord-Norge ut farevarsel for snø over 200–300 meter i Tromsø.

– Jo senere på kvelden, desto større sjanse blir det for at nedbøren kommer som sludd eller snø. Prognosene sier snø over 200–300 meter, sa meteorolog Iselin Skjervagen til iTromsø fredag morgen.

Allerede før klokken 12.00 begynte det imidlertid å snø i sentrum.

– Det er ikke meldt noe bedre vær siden farevarslet ble sendt ut, så her må alle som har tenkt seg ut av byen i pinsehelga følge nøye med på værmeldingene og se an forholdene, sier trafikkoperatør Marit Breirem hos Vegtrafikksentralen nord.

På Vegtrafikksentralens hjemmeside, 175, kan man ved noen enkle tastetrykk få oversikt over forholdene i høyden og over fjellovergangene.

– Om man åpner kartet der, trykker på kartinnhold og velger «webkamera og værstasjoner», så kan man gå inn og se hvordan forholdene er før man kjører, sier Breirem.

På 175.no kan du se hvordan forholdene er på veiene rundt Tromsø.

Anbefaler vinterdekk over Saltfjellet

Om man vet hvor man har tenkt seg, kan man også benytte funksjonen «planlegg kjøretur».

– Da vil man få opp ei rute der kamera og trafikkvarsler er tydelig merket, slik at man kan se om det ligger snø på veien, forklarer trafikkoperatøren.

Om du har tenkt deg over Saltfjellet fredag, anbefaler Vegtrafikksentralen at du bytter til vinterdekk.

– Det samme gjelder alle steder med krevende kjøreforhold som følge av snøen. Som fører er du ansvarlig for at kjøretøyet er skodd etter forholdene. Det er bedre å la bilen stå eller finne seg alternativ transport enn å kjøre med sommerdekk på vinterlig føre, sier Breirem.

– Alle har noen som er glad i dem, og som vil at de skal komme trygt fram, legger hun til.

HVIT: Slik så det ut i lysløypa fredag formiddag. Foto: Carina Hansen

Kan få reaksjon fra politiet

Også politiet i Tromsø oppfordrer bilister til å ta hensyn til føret.

– Nå kan vi risikere vinterlige forhold på veiene, og da har man et ansvar for å sko seg etter det, sier operasjonsleder Lennart Steffensen.

Piggdekkperioden i Nord-Norge strekker seg fra 16. oktober til 30. april. Dersom føret krever det, er det likevel tillatt å kjøre med pigger.

– Du får ikke bot for å si det sånn. Det kan tvert om hende at du går på en smell dersom du havner i en ulykke som følge av at du kjører med sommerdekk. Det kan få innvirkning for forsikringa, men det kan også føre til en reaksjon fra oss, sier Steffensen.