Elena Rushfeldt er Høyre-politiker i kommunestyret, men uttaler seg som privatperson og mor i et utspill for dødsstraff – i tilfeller av de mest alvorlige tilfellene av pedofili.

Solheim i Amnesty sier han forstår reaksjonen, men advarer samtidig sterkt mot å la følelsene styre hvilket straffesystem vi skal ha i Norge.

– For det første har alle mennesker rett til liv. Det er nedfelt i menneskerettighetene. Retten til liv går foran alt, understreker Solheim.

– Bra at dødsstraff snakkes om

Rushfeldt uttaler at hun mener dem som begår alvorlige pedofile overgrep ikke er mennesker.

– Hvem skal sette seg til doms over hvem som er mennesker? Vi er alle mennesker. Vi kan ikke være bekjent av noe annet i et demokratisk, oppegående samfunn, kommenterer Solheim.

Han ser imidlertid positivt på at Rushfeldt tar opp problematikken, spesielt siden ”dagen mot dødsstraff” markeres i Tromsø onsdag.

– Jeg inviterer henne med på aksjonen 30. november klokka 18 utenfor Rådhuset. Siden 1970-tallet har antall land med dødsstraff gått dramatisk ned. Vi har imidlertid sett en backlash de siste årene. Tyrkia vurderer gjeninnføring, det gjør også andre land. Det er veldig godt at vi kan ta debatten, og slikt sett er jeg glad for at Rushfeldt er med på å bringe tematikken på banen, sier Solheim.

– Er ikke avskrekkende

Ifølge regionlederen er det avgjørende å ta vare på prinsippene, selv om det er lett å forstå for at alvorlig kriminalitet setter sterke følelser i sving.

– Jeg skulle ønske at Rushfeldt gikk mer inn i hele problematikken med dødsstraff, før hun uttalte seg. Jeg opplever utsagnet hennes som en følelsesmessig reaksjon, sier Solheim.

Han mener til eksempel at hun gjentar en vanlig misforståelser angående dødsstraff.

– Også Elena Rushfeldt tar opp dette med at dødsstraff er avskrekkende. Undersøkelser viser tvert imot at straffen virker brutaliserende på samfunnet, og at alvorlig kriminalitet øker som en følge av dødsstraff. Konsekvensene av å innføre dødsstraff kan altså forverre situasjonen, sier Solheim.