Prosjektet gjennomføres på initiativ fra Riksarkivaren som vil at det skal lages teater om den norske grunnloven i den videregående skolen.

Det er flere grunner til at prosjektet heter § 113.

Det er i år 200-års jubileum for den Norske Grunnlov, og den består av 112 paragrafer. Dermed ble det bestemt at prosjektet skulle hete § 113 - som da blir den siste grunnlovsparagrafen, i tillegg til nødnummer til ambulansen.

Unge stemmer

Undertittelen er «unge stemmer 1814 og 2014», og er et nasjonalt prosjekt.

De unge stemmene fra 1814 hentes ifra arkivet, mens nåtidens stemmer finnes rundt i landet.

Nora Evensen er sceneinstruktør, og har sammen med dramatiker Kristofer B. Grønskag, sjefsbibliotekar ved Universitetsbiblioteket NTNU, Inger Johanne Glasø Røkke og kulturminneforvalter Tone Håseth tatt turen til 2. klasse på dramalinja ved Kongsbakken VGS denne uken.

Turne

Der skal de bli inspirert av ungdommene til å lage teater som profesjonelle skuespillere skal spille. Det hele skal ende opp som turne i høst.

– Vi vil ha innspill fra ungdommer om hva som er viktig i dag, sier Evensen.

– Målet med det hele er at vi kan gi ungdommene noe, og at de får kunnskap og erfaring - samtidig med at vi skal få noe vi kan bruke i ei forestilling, skyter Grønskag inn.

Spennende

Det er flere øvelser ungdommene må igjennom når de har besøk av flere som jobber med teater. De har hatt presentasjon, de har hatt skriveoppgaver og de har laget film.

– Det er interessant å få være med på å forme noe skikkelig. Vi har ikke hatt så mye skriving til nå, men håper på mer kreativ jobbing etter hvert, sier Isak Arvola Kvammen som er elev ved dramalinje.

foto
Elevene viser fram hva de har lært i gjennom dagen. Her viser de historien om "Pilt Ola", der Isak Arvola Kvammen (nærmest) spiller Pilt Ola. Foto: Ronald Johansen
foto
Elevene ved Kongsbakken Videregående skole viser fram teaterstykket sitt. Foto: Ronald Johansen