– Seksuell omgang skal alltid være frivillig. Dette er bakgrunnen for at Regjeringen i Hurdalsplattformen har varslet at den vil legge frem forslag til en samtykkelov, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

– Å endre straffelovens bestemmelser om seksuallovbrudd må gjøres på bakgrunn av et grundig lovarbeid. Det er derfor det har vært riktig og viktig å vente på Straffelovrådets utredning. Jeg vil takke rådet for arbeidet de har gjort, sier Mehl.

Straffelovrådet overleverte mandag utredningen sin til justisministeren.

De anbefaler blant annet:

  • At den seksuelle lavalder senkes fra 16 til 15 år.

  • En ny bestemmelse som rammer seksuell omgang uten samtykke og som innebærer en prinsipiell utvidelse av straffansvaret.

  • Å avkriminalisere noen handlinger som må anses omfattet av den enkeltes seksuelle selvbestemmelsesrett, herunder kjøp av seksuelle tjenester som ikke innebærer noen seksuell krenkelse.

  • Rådet foreslår å fjerne minstestraffene i seksuallovbruddskapitlet.

Rådet har gått gjennom hele straffelovens kapittel om seksuallovbrudd.

Jussprofessor Linda Gröning har ledet arbeidet.

– All seksuell samhandling må bygge på frivillighet. Straffeloven må sikre vern mot seksuelle krenkelser, som er seksuelle handlinger som ikke er frivillige. Som en konsekvens av dette foreslår rådet å avkriminalisere sexkjøp mellom voksne som ikke innebærer seksuelle krenkelser, sa Gröning da hun overrakte rapport til justisministeren.

Slik begrunner rådet anbefalingen om å senke den seksuelle lavalder:

«Flertallet kan ikke se at tungtveiende hensyn tilsier straffesanksjonering av seksuell omgang med ungdom over 15 år alene på grunn av alder. Mange i denne aldersgruppen vil i dag være tilstrekkelig modne til å ha seksuell omgang, og bør gis frihet til å gjøre seksuelle erfaringer etter eget ønske.»

De viser også til Danmark og Sverige, der den seksuelle lavalder er 15 år.

ANBEFALER ENDRINGER: Leder Linda Gröning i Straffelovrådet presenterte rapporten mandag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB

Om endringen de anbefaler om samtykke-bestemmelse, skriver de:

«Domfellelse for voldtekt forutsetter i dag at gjerningspersonen har brukt vold eller truende atferd, eller at fornærmede var ute av stand til å motsette seg handlingen. Rådets foreslåtte bestemmelse rammer også den som «har seksuell omgang med noen som ikke vil det, og som gir uttrykk for dette i ord eller handling».

Rådet ønsker ikke en voldtektsparagraf som krever uttrykt samtykke.

«Det er tilstrekkelig at den ene parten på en forståelig måte signaliserer at den seksuelle omgangen ikke er ønsket», står det i pressemeldingen.

En såkalt «samtykkelov» har vært diskutert lenge. I Hurdalsplattformen har regjeringen lovet at de skal utrede spørsmålet og legge frem forslag om det: «slik at ordlyden gjenspeiler at seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt.»