Tromsø kommune har over 77.000 innbyggere, mot Bodøs rundt 53.000. Statistisk sentralbyrå (SSB), som lager og formidler offentlig statistikk i Norge, har allikevel et annet syn på saken.

SSB definerer byene som «tettsteder», og da mister Tromsø status som Nord-Norges største – noe som har falt mange tromsøværinger tungt for brystet i sosiale medier.

Mister alle «bonan»

Det finnes ingen definisjon av hva en by er i Norge, ifølge SSB, og da blir oversikten over landsdelens største tettsteder som følger:

1. Bodø

2. Tromsø

3. Harstad

4. Mo i Rana

5. Tromsdalen

Tromsøværinger som omtaler innbyggere på Kvaløya og fastlandet som «bona», kan virke til å ha fått gehør hos SSB – som nemlig ikke definerer disse områdene som en del av tettstedet Tromsø.

IKKE TROMSØ: Tromsdalen er i SSB-statistikken fraskilt Tromsø, og kan nå nyte statusen som landsdelens femte største tettsted. Foto: Ronald Johansen

Så spørs det hvor god trøst tromsøværingene finner i at Tromsdalen er faktisk inne på «topp 5» i Nord-Norge, siden frafallet av «dalingan» i praksis medfører at Tromsø etter den nye definisjonen kun har 41.434 innbyggere – drøye tusen færre enn Bodøs 42.662.

SSB vil ikke endre

Tromsø har tidligere konkurrert mot byer som Drammen, Fredrikstad og Sandnes i antall innbyggere. I nasjonal målestokk rekker nå ingen nordnorske byer, unnskyld tettsteder, opp til topp 10-status i Norge.

Metropolene Ålesund og Tønsberg har sneket seg inn på den gjeve topplista, der nylig sammenslåtte tettsteder som Stavanger/Sandnes (231.693 innbyggere), Fredrikstad/Sarpsborg (118.992) og Porsgrunn/Skien (94.709) har tatt kraftige byks oppover.

Denne måten å regne innbyggertall på er riktig nok ikke noe nytt i SSB, som endret sine definisjoner i 2013. Til NRK uttaler seniorrådgiver i SSB, Even Høydahl at tallknuserne ikke bruker skjønn i sin definisjon av tettsteder.

Seniorrådgiveren utelukker ikke at SSB også kan komme til å lage en liste over de største byene, men lover samtidig at SSB kommer til å endre sin nåværende praksis.

– Vi tenker fortløpende på eventuelle endringer. Verden og Norge forandrer seg hele tiden. Det hadde jo vært interessant for oss å kanskje utvikle en bystatistikk. For oss som holder på med sånt, så hadde det vært en morsom jobb. Vi ser jo helt klart at det er et problem når det ikke finnes noen definisjon på hva en by er, eller noen bystatistikk, så blir det litt sånn «man tager det man haver». Det blir litt feil, sier Høydahl til NRK.