I forbindelse med etableringen av Haugenstykke barnehage anlegges det ny vei med fortau i Jonas Lies gate. Det er kommunen, sammen med barnehageutbygger Læringsverkstedet AS, som har satt i gang utbedringen av veien.

Seks av naboene har nå sendt en klage til kommunen, Læringsverkstedet AS og Bjørn Bygg. De mener at de løsningene som er valgt vil skape trøbbel.

– Veien vil bli mellom 40 og 45 centimeter høyere. Det vil skape problemer for vannavrenningen og inn- og utkjøringene til husene våre, mener Ivar H. Schrøen til iTromsø.

På baksiden av huset til Schrøen er det planlagt et snødeponi. Et av vinduene i kjelleren som vender den veien, er helt på bakkenivå. Han frykter derfor at han til våren vil få kjelleren full av smeltevann.

– Jeg lurer veldig på hvor de ser for seg at smeltevannet skal renne, om det ikke skal komme inn i kjelleren min, sier han.

Ønsker avklaring

20. juni var Tromsø kommune og Bjørn Bygg på befaring sammen med naboene.

– De kom da med noen lovnader som de ikke har fulgt opp. Derfor sendte vi klagen, sier Schrøder og nabo Jon Gunnar Kavli.

Beboerne ønsker nå at arbeidet med veien stanses med umiddelbar virkning fram til de har fått en avklaring på følgende punkter:

– Den nye høyden på veien og fortauet.

– Høyde på kantstein inn til oppkjørsler til berørte beboere.

– Teknisk løsning på vannavrenning for beboere med fall ned mot avkjørsel.

– Teknisk løsning på ny veihøyde mot eksisterende avkjørsler for beboere.

– Teknisk løsning for bygging av støttemur og vannavrenning fra snødeponi.

– Uklarheter rundt ansvarsforhold.

Følger planen

– Vi er fullt klar over at vi bor i sentrum og at det derfor bygges rundt oss. Det er helt i orden og vi ønsker selvfølgelig barnehagen hjertelig velkommen. Dette hadde vært helt annerledes om kommunen hadde gitt oss bedre informasjon og tatt oss med på laget helt fra begynnelsen av, sier Schrøen.

Det er Bjørn Bygg som representerer Læringsverkstedet i veiutbyggingen.

– Det er leid inn en rådgiver som har prosjektert veien og fortauet. Alt er i henholdt til kommunens reguleringsplan og planene for veien er godkjent av kommunen. I utgangspunktet skal ikke veien bli høyere, men fortauet blir høyere. Det er fordi kommunens standard er at fortauet skal være 18 centimeter høyere enn veien, sier distriktssjef Gro Skaar Knutsen i Bjørn Bygg.

Hun legger til at rådgiveren som har prosjektert veiutbyggingen var med på befaringen 20. juni, og at han da la inn noen endringer i etterkant. Mandag skal Knutsen i møte med Læringsverkstedet og da vil de ta opp klagen fra beboerne.

Politisk rådgiver Tom Erik Forså i Byrådsavdeling for byutvikling sier at kommunen har fulgt vanlige prosedyrer.

– Dette er et tiltak som er under utbygging. Vi forventer at veien er etter normen når den er ferdigstilt. Vi forholder oss til utbyggingsavtalen vi har med Bjørn Bygg. Jeg ser av klagen at beboerne er bekymret for vannavrenning og snødeponi. Jeg kan forsikre dem om at også Vann og avløp har vært med på å legge planene. Vi skal følge opp saken og veien skal kvalitetssikres når den er ferdig, sier Forså.