Selvfølgelig vil iTromsø bidra til ytterligere spekulasjoner om egnede statsrådskandidater fra vårt fylke.

Dessverre er det ikke flust med åpenbare og selvskrevne A-listere, men vi har to-tre stykker.

Per-Willy Amundsen, Frp

HETEST: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, Frp, er mer eller mindre selvskreven i en Erna II-regjering.

Harstad-politikeren har et sterkt navn internt i Fremskrittspartiet, og har – til tross for et par retoriske feilskjær – også gode skussmål fra sine Høyre-kollegaer i regjeringen.

Hvorvidt han får beholde Justis- og beredskapsdepartementet er usikkert, Amundsen er såpass brei i sin politiske kompetanse at han kan lede også andre departement.

Per Sandberg, Frp

LANDBRUKSMINISTER? Nåværende fiskeriminister Per Sandberg, Frp.

Lenvik-politikeren, som har sittet på Stortinget som representant fra Trøndelag, og nestleder i Fremskrittspartiet, er vanskelig å komme rundt når regjeringstaburettene skal fordeles.

Han er fiskeriminister for tiden, men har hatt en såpass humpete seilas i den stolen at det ikke er usannsynlig at han får skifte beite. Muligens er et departement der impulsivitet og handlekraft verdsettes mer bedre egnet for Sandberg. Kanskje Landbruksdepartementet?

Anne Berit Figenschau, Høyre

NY STATSRÅD? Anne Berit Figenschau, Høyre, har imponert mange som medlem av Idrettsstyret.

Et relativt uprøvd politisk kort – i hvert fall partipolitisk. Dog har hun på kort tid skaffet seg skinn på nesen og vist integritet og pågangsmot i sin rolle som frittalende medlem av Idrettsstyret. Figenschau er neppe klar til å være hovedstatsråd i et eget departement, men man skal ikke se bort fra at hun kan bli sidestatsråd i eksempelvis Kommunal-, Kultur- eller Kunnskapsdepartementet.

Christian Chramer

NÆRINGSLIVSMANN: Christian Chramer, direktør i NHO.

NHO-direktøren har gjort karriere innenfor arbeidsgiverorganisasjonen, og har gått fra å være regiondirektør i Troms til å bli direktør på nasjonalt toppnivå i løpet av bare tre år.

Før den tid var han kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd og han har også vært fiskeriutsending i Asia i noen år.

Han har også fartstid fra Hæren, og er veteran fra Afghanistan. Chramer er gift med Anne Berit Figenschau så begge blir neppe å finne i regjeringen, men om Chramer får en telefon fra Erna kanskje Nærings- og fiskeridepartementet er rett arbeidssted for ham.

Vanja Terentieff, Høyre

"GRÅ EMINENSE": Vanja Terentieff, Høyre, har mange støttespillere internt i partiet, spesielt i Nord-Norge der hun er regionsekretær for alle tre fylkene.

Regionsekretæren for Høyre i Nord-Norge er for de aller fleste et nokså uskrevet – og ukjent – kort, men internt i Høyre er hun regnet som en god lagspiller, en dyktig "grå eminense" og som en handlekraftig og gjennomføringsdyktig dame.

Et relativt uprøvd kort på riksnivå, så ikke heller hun er spesielt trolig som førstestatsråd i et eget departement. Men få kjenner kommunesektoren så godt i Nord-Norge som henne, og kanskje er Kommunaldepartementet hennes naturlige hjem.

LES OGSÅ: Se valgresultatet fra Troms

"Jokere"

Andre navn som kan være aktuelle i en Erna II-regjering er:

• Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort som i dag er leder i Advokatforeningen.

• Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen – som blant annet har vært fylkesråd for utdanning i Troms og utdanningspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

• Lenvik-ordfører – og leder i Troms Høyre – Geir Inge Sivertsen.

• Harstad-politiker Hanne Iversen – som blant annet har vært varaordfører i hjembyen og statssekretær for Sylvi Listhaug.