Da Gunhild Guttviks tidligere nabo i hjembygda Gutvik i Nord-Trøndelag la ut et bilde med en ukjent dame i et velkjent landskap, våknet nysgjerrigheten hennes. Da hun gjerne ville finne ut hvem denne damen var, henvendte hun seg til oss per e-post og la samtidig ut bildet på Facebook-grupper hvor hun er medlem. På en av disse fikk hun et lite napp, men et fullstendig svar fikk hun imidlertid ikke før bildet ble lagt ut på Facebook-siden «Gamle Tromsø.»

Grandtante

– Damen på Fløyfjellet er min grandtante Ingebjørg Holm, min farfar Frithjof Holms yngste søster. Hun var født i Vågan i 1908. Familien flyttet nordover fra Bindal i Nordland til Tromsø, via Vågan i Lofoten i 1902, kunne Berit Holm opplyse.

– Det gikk jo overraskende lett å få svar. Det er utrolig at det kan skje så kjapt, sier Guttvik til iTromsø.

Bildets eier, Hanne Hanssen på Namdalseid, blir nesten litt skremt over hvor fort svaret på bildegåten kom.

Ingen visste

– Jeg har hatt bildet lenge og spurt meg litt rundt tidligere, men heller ikke moren min visste hvem hun var. Jeg hadde ikke tenkt på å legge bildet ut på sosiale medier tidligere, sier Hanssen.

Ingebjørg Holms foreldre, Otto Olai og Ingardine Holm, flyttet fra Bindal i Nordland i 1902. Ingebjørg ble født i Vågan i 1908, men familien kom etter hvert til Tromsø. Her slo faren seg opp som skipper på frakteskuten «Hobby» som han førte fram til 1924.

Kjæreste?

Ifølge Hanssen ble Ingebjørg aldri gift, men hun skal ha hatt en kjæreste. Navnet hennes dukker i hvert fall opp i forbindelse med Sverre Kvande fra Ålesund som omkom da panserskipet «Norge» ble senket i havnen i Narvik i 1940. Kanskje Ingebjørg traff Sverre i løpet av de korte månedene «Norge» og søsterskipet «Eidsvold» var stasjonert i Tromsø som et ledd i nøytralitetsvernet? 1. april 1940 ble skipene forflyttet til Narvik, og åtte dager senere ble de senket av tyske torpedoer.

Ingebjørg døde i 1998, og hun ble gravlagt på Tromsø gravlund.

– Jeg innså jo at det måtte være slekt, så det var kjempeartig å få henne plassert i slektstreet, sier Hanssen om sitt mormors søskenbarn.

– Da har vi en løs tråd mindre, avslutter hun.