Selv om han ikke har bodd i byen siden 1982, får Jørn Hoel fortsatt hilsningen «god tur hjem» hver gang han skal besøke Tromsø.

– Jeg tror det kommer av at jeg snakker mye om hvor jeg kommer fra og at jeg holder på dialekta mi, sier Hoel, som har vært hyperaktuell i både TV og radio det siste året.

Hektisk år

Det hele startet med at han skulle komme i bedre form og løpe maraton i regi av Nitimen på NRK P1. Så ballet det på seg med deltakelse på både «Stjernekamp» og «The Hit» på NRK1.

- Året har vært veldig hektisk for min del, men jeg har mange turer til Tromsø. Der har jeg både familie og venner jeg liker å besøke, sier Hoel.

Roser TIL

Selv klarer ikke Hoel å holde seg 100 prosent oppdatert på nyhetsbildet i hjembyen sin, men TIL er en av hans kandidater til «Årets tromsøværing».

- Det betyr mer enn tromsøværinger aner at TIL rykket opp i år. Det Steinar Nilsen har gjort med TIL er en bragd i seg selv. Å ha TIL i Tippeligaen er viktig PR for byen og en viktig sak for tromsøværinger som bor utenfor byen. Samtidig fortjener Mads Gilbert mye ros for hans innsats i utlandet og det han gjør hjemme i Tromsø.

Mathovedstad

Av andre kandidater ønsker Hoel å trekke fram Helmersen og Eide Handel. To aktører som er med på å sette Tromsø på matkartet.

- Bård Pettersen ved Eide Handel er en kulinarisk bauta i Tromsø og Nord-Norge. Hvis jeg ikke har en god grunn til å dra til Tromsø, så er det å handle i ferskdisken der alltid en grunn. Hadde folk sørpå visst om all god mat vi har her hadde de reist oftere nordover. Vi har mange flinke krefter til å få ting til i Tromsø på matfronten og jeg tror ikke vi har en så lang vei å gå for å få en status som Stavanger har. De er nemlig den viktigste kulinariske byen i Norge for tiden.

Lei midnattssola

Samtidig roser artisten hva Tromsø har gjort med turistnæringen de siste årene.

- Jeg husker at jeg lo høyt av alle turistene som kom nordover for å se midnattssola og nordlyset som vi var vokst opp med. Jeg skjønte ikke hvorfor i all verden folk ville komme for å se det, men nå ser jeg jo at det er en bragd i seg selv å gjøre industri av dette, sier Hoel.